петък, 27.09.24
28.9 C
София
31 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      ИНТЕЛИГЕНТНИ СВЕТОФАРИ ЗАМЕСТВАТ КАТАДЖИИ В СТОЛИЦАТА

      Катаджиите, които регулират светофарите в София от будки на кръстовищата, ще бъдат премахнати от септември. До края на 2016 година трябва да бъде факт автоматично управление на около 170 „умни“ устройства по възлови кръстовища в столицата. Светофарите са част от т.нар. Център за управление на трафика, който се очаква да заработи от август.

      Новата система предвижда на 200 метра от светофара да се монтират датчици, които да отчитат броят на автомобилите и на базата на тези данни да се дава предимство за съответното направление и да се определя дължината на зеления сигнал. Данните, ще пристигат и в центъра за управление на трафика. По този начин там ще има цялостна картина на движението в София. При задръстване с предимствто ще преминават колите на градския транспорт, линейки и пожарни. В тях ще има система, която ще подава сигнал към светофара и ще им бъде осигурено зелено.
      До края на 2015 година модерни светофари ще има на 80 възлови кръстовища в столицата. Такива вече са факт на Семинарията, булевардите „Г.М. Димитров“ и „Ал. Стамболийски“, Лъвов мост.
      Освен за шофьорите новите светофари ще важат и за пешеходците, които ще натискат бутон, за да укажат, че искат да пресекат. По тях ще има монтирани и камери, които ще следят за каране с превишена скорост и преминаване на червен сигнал, ще контролират и спирането на пешеходни пътеки.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ