петък, 27.09.24
22.9 C
София
27 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЩЕ ОТЛОЖИ ЛИ КЕВР УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ТОКА?

      Днес предстои взамането на последно решение за цената на тока. Очаква се КЕВР да реши дали да отложи увеличението. В четвъртък депутатите дадаха отвързаха ръцете на Иван Иванов и колегите му новите цени да бъдат отложени с 1 месец. Парламентът прие отлагането, но решението ще вземе енергийният регулатор.

      Остава въпросът достатъчно ли ще бъде това отлагане, за да няма увеличение. Депутати, бизнес и синдикати са единодушни, че трябва да се затегне дисциплината при зелените централи, а с цена „задължение към обществото“ да се натовари и токът за износ. Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев коментира пред Нова телевизия, че енергийният регулатор защитава определена група олигарси. Роботодателите определиха енергетиката като „смъртоносно болна“. Според тях ако токът за над 5 хил. Фирми скочи с между 13 и 20 на сто, са застрашени цели сектори.
      От КЕВР зоявиха, че са склонни да променят ценовото си решение, но само ако ако правитеилството намери резерви в енергетиката. Що се отнася до бита, разчетите са той да поскъпне средно с 2%.. Според финансовият министър Владислав Горанов увеличението е неизбежно при дефицит в НЕК от 3.7 млрд. Лева.
      По казусът оттук нататък кабинетът ще търси резерви в БЕХ и НЕК.
      Точно заради намерението за промяна в цените на тока индустрията излезе на масови протести. В 11 ч над 1000 предприятия спряха работа или намалиха можностите си за час. В протестите се включиха над 160 хил. души.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ