неделя, 29.09.24
13.3 C
София
21 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      60% ОТ ТРОТОАРИТЕ В СОФИЯ ЧАКАТ ДА БЪДАТ РЕМОНТИРАНИ

      В София има 6 180 000 кв. м тротоари, като 3 600 000 кв. от тях чакат да бъдат ремонтирани през следващите години. Подмяната ще струва минимум 200 млн. лева. Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов заяви, че заедно с поправянето на големите булеварди и метрото ще се извършва пълна подмяна на тротоарите и осветлението.

      Една от причините почти 3 600 000 кв. метра тротоари в София да са в окаяно състояние е, че те са ремонтирани, от както са били наредени преди 40 години. Друг фактор са и автомобилите, които години наред паркират върху местата за пешеходци и чупят плочките. Между 50 и 70 лева излиза един квадратен метър на общината, в зависимост от използваните материали. Столицата обаче няма толкова много пари, за да подменя настилката за пешеходци толкова често.

      По натоварените пешеходни зони ще се поставят плочки с тактилни ивици, които ще облекчават придвижването на хора с увредено зрение. През тази година кметството е отделило около 3 млн. лв. за тротоарни настилки и трябва да подмени 60 000 кв. м. изпочупени плочки. Христов допълни още, че на много места се налага да бъдат изпълнявани ремонти на тротоарите, затова през последните две години се работи по ясна програма, която да обхваща първоначално най-натоварените в пешеходно отношение зони. През последните години над 120 000 колчета е поставило кметството, за да се опазят плочките от автомобилите, които шофьорите качват на тротоарите.

      Гаранционният срок на новите тротоари ще е 5 години. След това, в зависимост от натоварването, настилките започват да се амортизират. Една от причините са големите температурни амплитуди, характерни за Балканския полуостров. Втората причина за роненето на настилките са солите, които се слагат против замръзване.

      Нови настилки ще има по тротоарите по булевардите „Витоша“, „Ал. Малинов”, „Цариградско шосе”, „Сливница”, „Монтевидео” и „Княз Дондуков”. Достъпни ще са и тротоарите по улиците „Кракра”, „Солунска”, „Kняжевска”, „Цар Симеон”, „Шумако”, „Рилска обител”, „Никола Генадиев”, „Цар Асен, „Княз Борис I, „Мала планина, „Бигла, „Златовръх” и площад Руски паметник. През следващите години подмяна ще има в кварталите Надежда, Люлин, Младост и Дружба.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ