неделя, 29.09.24
11.4 C
София
16 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      ПОВЕДЕНИЕТО ЩЕ Е ОПРЕДЕЛЯЩО ЗА ПРИЕМА СЛЕД 7-И КЛАС

      Въвеждане на компонент „Поведение” при балообразуването за приема на ученици след седми и осми клас, предлагат от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Според тях това ще бъде първата стъпка за по-добро българско образование.

      Организацията предлага нови промени в приема за елитните гимназии и професионалните училища, които ще обновят регламента за балообразуване, който е в сила от 2005-та година. Компонентът „Поведение“ ще е свързан с възпитанието на учениците, което е драстично занижено през последните години.
      Синдикатът припомня, че българско образование има два равностойни стълба – обучение и възпитание, но последният беше забравен заради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система. Според тях образованието допусна налагането на два паразитни приоритета – икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите към оценяването на учениците от учителите.
      Предлаганият от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” нов подход за балообразуване, трябва да носи четири точки на кандидатстващите след 7-ми и 8-ми клас, а тези с наложени наказания, да бъдат лишени от този компонент и съпътстващите го точки.
      От синдикатът настояват Просветното министерство да създаде условия за спокойна работа на учители и директори, ангажирани с изпитите, гарантирайки тяхната неприкосновеност. А учителите-квестори да бъдат със статут на държавни експерти в деня на изпита, като тяхното възнаграждение и разходи, бъдат гарантирани от министерството.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ