неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАПОЧНА ДЕЛОТО СРЕЩУ ВЛАДИМИРА ЯНЕВА

      Софийски градски съд даде ход на първото по рода си дело, относно скандал,свързан с незаконното използване на специални разузнавателни средства, по-известно като разработката „Червей“. Обвиняеми по него са бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева, както и Тодор Костадинов, бивш шеф на отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР.
      Владимира Янева е обвинена, затова че в периода 12.09 2013 г. до 25.03 2015 година в правото си на съдия и председател на Софийски градски съд, два пъти дава своето разрешение за използване и продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства, което е в нарушение със закона. Разрешенията са дадени по отношение „автоматизирана информационна система“ Централен полицейски регистър, без да се установи самоличността на лица, за които се предполага, че са извършили тежки престъпления. Разрешенията, дадени от бившия председател, са за използване на всички способи, предвидени от закона за разузнавателните средства, без обаче да е възможно прилагането им за информационната система. Изискванията, които предвижда закона за мотивиране на исканията за използване на подобни специални средства, също не са били спазени.
      Тодор Костадинов е обвинен, че за същия период, в качеството си на длъжностно лице към МВР при условията на продължавано престъпление и в кръга на службата си, четири пъти е съставил общо 6 официални документа, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.
      Операцията „Червей“ стана обществено достояние през изминалата година, като бе категоризирана като заплаха за националната сигурност. Прокуратурата образува дело, а главният прокурор поиска от Висшия съдебен съвет временно отстраняване на председателката на Софийски градски съд Владимира Янева, заради образуваното дело, като тя се спаси от дисциплинарно производство за „Червеи“. По-късно Янева подаде оставка от председателския пост на Софийски градски съд.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ