петък, 27.09.24
12.8 C
София
16 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      В ИЗОЛАТОРА

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      „Не, не ме радва човекът… Управляват ни крадци и убийци, а бъдещите поколения ще ни прескачат като помийна яма“ е монолог на банкера Борис Скарлатов, главен герой в сагата на Свобода Бъчварова „Земя за прицел“. Пиян като мотика, банкерът държи гневна реч в някогашния „Юнион клуб“ в София, след като жандармерията в преследване на партизани пали няколко къщи в родното му село и убива невръстни ремсисти.

      Като се махне „убийци“, монологът е валиден и в днешно време.

      Върхушката получи още един шамар в понеделник вечерта, когато „приятелят на Бойко“, както той сам се нарича, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, иронизира по адрес на България и направо каза, че Румъния ще бъде отвързана от мониторинга на Брюксел, тъй като не е длъжна да се води по затъващата си южна съседка.

      Румънският премиер Дачиан Чолош, който е бивш еврокомисар по земеделието, рече, че страната му е изпълнила целите на борбата с корупцията и съдебната реформа и не намира смисъл мониторингът да бъде продължаван.

      Чолош има основание за самочувствие. Румънското правосъдие вкара в затвора бившия министър-председател Адриан Настасе, министри колкото за едно цяло правителство, поне една дузина кметове. Около 40 депутати от двете камари или са в затвора, или са на път към него. Румъния не само пише стратегии. Но и ги изпълнява.

      От отсамната страна на Дунава последната мегаидея е във всяко министерство да има заместник-министър по корупцията. Резултати няма. Нито един висш политик не е влязъл в затвора, а тези, стигнали изобщо до съд, се броят на пръстите на едната ръка. Софиянски от едно по-далечно минало, Николай Цонев и Христо Бисеров в по-ново време. И Станишев – за административно нарушение. И други комай няма. Всички бяха блестящо оправдани.

      Което значи едно. В България политиците не крадат.

      Минава, големият кораб минава…

      Министър-председателят Борисов се разгневи преди време, когато го питаха кога ще ги стигнем румънците и рече, че не само сме ги стигнали, но и сме ги отминали.

      Приятелят Юнкер не е на това мнение.

      Нещата отиват натам България да бъде турена в изолатора на ЕС, сам-сама като страна, тотално провалила се в наистина титаничното усилие на цялата нация да стане европейска и нормална държава.

      И бъдещите поколения наистина ще ни прескачат.

      Те даже вече го правят. 

       

      Още от Георги Даскалов

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ