петък, 27.09.24
18.8 C
София
23 C
Пловдив
23.1 C
Варна
Search Suggestions

      TF1: СИРИЙЦИТЕ ПРЕВЗЕХА САЛМА, РУСНАЦИТЕ КОМАНДВАХА

      Настъпателната операция на сирийската правителствена армия постигна шумен успех – превземането на град Салма (в провинция Латакия – бел. ред.), съобщава френският телевизионен канал TF1. Кореспондентът на телевизията Гийом Дебре казва, че без руските военни успехът би бил невъзможен.

      Преди 10 дни градът беше под контрола на ислямистката групировка „Фронт ан-Нусра“, която го превзе преди 3 години. Досега сирийската армия не успяваше да си върне града, но ситуацията се промени след бомбардировките на руската авиация. В продължение на 3 месеца руснаците атакуваха позициите на бунтовниците и това ги принуди да отстъпят и даде възможност на армията на Асад да превземе стратегическия град.

      „Изтласкахме бунтовниците. Салма е освободен“, казва сирийски войник.

      Градът, разбира се, е почти напълно разрушен.

      Сирийските войници благодарят пред камерата на TF1 за руската помощ.

      Те знаят, че без намесата на Москва никога не биха си върнали града.

      „Благодарим на Башар Асад, благодарим на Владимир Путин. С помощта на Русия и нашите съюзници ние ще победим в тази война“, казва сирийски войник.

      Сирийската армия смята, че превземането на Салма е от стратегическа важност.

      Самите руснаци казват, че никой от специалните руски части не е участвал в битката за Салма. Но по-късно руската армия призна, че някои от елитните ѝ части са в Сирия. Кореспондентът на TF1 казва, че той и екипът му са пристигнали в града с бронетранспортьори на руските специални части и според него на мястото командват руснаците.

      Разбира се, руските генерали се опитват да омаловажат ролята на руската армия.

      „Ние само обстрелвахме позициите на на бунтовниците. Сирийската армия превзе града, ние просто я подкрепяхме“, казва генерал Игор Конашенков, представител на руското министерство на отбраната.

      Намесата на Русия промени ситуацията в Сирия. Преди 6 месеца сирийската армия имаше сериозни трудности, а днес тя вече е в настъпление, завършва репортажът на френската телевизия. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ