неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      Американските компании укриват данъци в офшорни сметки

      Петдесет големи американски компании укриват данъци в офшорни сметки в чужбина в размер на 1,4 трилиона долара, показват данните на международната организация с нестопанска цел „Oxfam“ след изследване на „Панамските документи”.

      Лидер по публикувания днес „рейтинг” е „Епъл”, която съхранява в офшорки повече от 181 млрд. долара. След нея следва компанията „Дженеръл електрик”, укриваща 119 млрд. долара. На трето място е „Майкрософт корпорейшън” със 108,3 млрд. долара. В челната десетка са включени още научно – изследователската фармацевтична компания „Пфайзер”, холдингът „Алфабет”, корпорацията „Гугъл” и „Ексон Мобил”.

      Използването на „офшорни убежища” позволило на американски компании между 2008 и 2014 г. да намалят нивото на платени данъци с 4 трилиона долара. За спечелването на тези милиарди долари са използвани за „цяла армия лобисти”, съдействали за увеличаване на кредитната подкрепа и финансови гаранции от страна на държавите. За всеки един долар, изразходвани за лобиране, 50-те големи компании колективно са получили 130 долара под формата на данъчни облекчения и повече от 4000 под формата на федерални заеми.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ