вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      Ден на Европа и 71 години от края на Втората световна война

      На 9 май честваме Деня на Европа и 71 години от победата над нацистка Германия. На 8 срещу 9 май 1945 година е подписана капитулацията на Германия във Втората световна война. Също на 9 май, но 5 години по-късно е прочетена „Декларацията на Шуман“, с която се слага началото на Европейската общност.  

      В Русия Денят на победата е честван като един от най-големите празници по правило с военен парад.

      В Европа датата е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

      Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

      През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България е обявен с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ