петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      Едно огромно празно пространство

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      Иван Кръстев ми е състудент. Михаел Мартенс, специалистът по Балканите на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, който се прочу в България с портрета си на Бойко Борисов, л-е-е-ко манипулативно преведен от Сашо Андреев от „Дойче веле“, избра да да даде Иван като илюстрация за най-тежкия български проблем. Обезлюдяването.

      „Най-голямото предизвикателство пред държави като България, Македония и Сърбия няма нищо общо с това, което вие споменахте. Най-голямото предизвикателство пред тези държави се крие в демографията. Ако тя продължава да се развива по този начин, до времето, когато аз и вие станем дядовци, в България ще са останали четири или пет милиона души. Единствените градове ще бъдат София, Пловдив, Варна, Бургас и едно огромно празно пространство между тях. Все по-малко и по-малко българи се раждат и голяма част от тях напуска страната. Как биха могли все по-малко и по-малко българи да поддържат брутния вътрешен продукт?“, каза Мартенс в интервю за „Капитал“.

      „Или, както Иван Кръстев каза образно – след 100 години някой все още ще чете ли българска поезия? Някой може да запита, с известна доза цинизъм, дали някой чете българска поезия дори днес. Между другото, Кръстев е много добър пример за собствения си въпрос – той е напуснал България, неговите деца растат във Виена. България умира“, допълва немският журналист.

      Иван не е най-добрият пример. Той живее във Виена, но ръководи Центъра си за либерални стратегии в София, плаща данъци в България, участва в обществения и политическия живот, през седмица-две си идва, среща се с хора.

      Но Мартенс го дава за пример, понеже го познава лично и му е познато.

      Милиони българи обаче не са като Иван Кръстев. Те са напуснали България трайно. В най-добрия случай си идват веднъж, най-много два пъти годишно. Не плащат данъци тук. Не гласуват на избори. Каквото правят, го правят в чужбина.

      Още няколко стотици хиляди българи – повечето млади, здрави, умни – ще направят същото в следващите няколко години. От десет деца на близки мои хора 9 са в чужбина, устроили са се там и не смятат да се връщат – три в Англия, две във Франция, по едно в Испания и Германия, а има по едно в Нова Каледония и Китай. Ако разширя кръга, имам близки, даже роднини в САЩ и Канада.

      Това, което г-н Мартенс казва, е абсолютно вярно.

      Ние, неколцина българи, го пишем от години, а хората, нормалните българи, си го говорят помежду си.

      Децата ни бягат. Прогонват ги безпаричието, липсата на перспектива, отвратителният посткомунизъм, който не дава шансове на нормалните.

      А не дава поради лакомията и безподобния грабеж, който върхушката устройва на народа си. Ако грабежът не се озапти и доходите не нараснат поне двойно, това ще продължи. България ще се обезлюдява.

      Обаче министър-председателят смята, че сме богати. Значи върхушката не разбира какво става.

      Но Мартенс го казва ясно: Ако не се намери решение, което да вдъхнови повече българи да искат да имат деца и да останат в своята родина, всички други въпроси ще бъдат относително незначителни.

      Дано поне него го чуят.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ