петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
ДРУГИ
    Search Suggestions

        Краставо червено куче

        ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

        Виктор Орбан е голямата звезда в европейската политика. Той има много врагове, но и много почитатели, включително и в България. В Брюксел не го обичат, но ако има преки избори за президент на Европейския съюз, той има всички шансове да ги спечели.

        Но през 1990 Орбан беше лидер на една малка студентска и ултра антикомунистическа партия, която се бореше да влезе в унгарския парламент. Бях в Будапеща през есента на 1990 и ме водиха на митинг на ФИДЕС. Партията агитираше с прочутата целувка на Брежнев, само че не с Хонекер, а с унгарския диктатор Янош Кадар. До Брежнев и Кадар имаше снимка на целувка на момче и момиче и пишеше, преведоха ми го – кое харесвате повече.

        Тогава Орбан стана пета политическа сила и имаше 21 депутати, през 94-а – 20, но от 98-а досега не е падал под 117 депутати и три пъти е бил министър-председател.

        Сега много антиглобалисти се кълнат в Орбан, включително и българските русофили и путинофили. Той има ясна визия какво иска за Унгария, не иска да вика непременно да на брюкселските „началници“  и това се харесва на унгарците. На голяма част от европейците – също.

        Но Орбан не е русофил, не е и антидемократ, както искат да го изкарат брюкселците.

        Той беше и си остава преди всичко антикомунист.

        През 2012 година водената от него управляваща партия ФИДЕС записа в унгарската конституция:  “Унгарската социалистическа партия като приемник на Унгарската социалистическа работническа партия и Унгарската комунистическа партия е виновна за престъпленията, извършени по време на комунистическия режим – унищожаването, със съветска помощ, на младата унгарска демокрация в края на Втората световна война, убийствата на мирни граждани, задлъжняването на страната, принудителния труд и издевателствата над цивилни, дискриминацията според произхода, религиозните и политически възгледи, и шпионирането на личния живот на хората“.

        Виктор Орбан поведе унгарците в битка за национално и човешко достойнство, натисна банките и монополите, свали режийните разходи с 30 %, лихвите по кредитите – наполовина и твърдо вярва, че Европа не трябва да се превръща в котел за претопяване по американски тертип.

        Сега Орбан дойде в България и Бойко Борисов се отърка о него. Двамата имат сходни характерологични и в някаква степен дори физически особености. Но Бойко Борисов, както и всички преди него, няма тази сила и убеденост да осъди комунизма и комунистите, както го направи безапелационно Орбан.

        Да напише в едно просто изречение – Българската комунистическа партия е виновна за престъпленията, извършени по време на комунистическия режим – унищожаването, със съветска помощ, на младата българска демокрация, убийствата на мирни граждани, задлъжняването на страната, принудителния труд и издевателствата над цивилни.

        Унгарците го направиха. И затова Унгария върви напред.

        А ние се въртим като краставо червено куче около опашката си.

        И поради липса на други – френският посланик, говори това, което трябва да каже българският министър-председател.

        - Реклама -
        СВЪРЗАНИ НОВИНИ

        ОСТАВИ КОМЕНТАР

        Моля, въведете коментар!
        Моля, въведете името си тук

        Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

        - Реклама -

        НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

        Зареждане...
        - Реклама -

        ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ