вторник, 24.09.24
11.3 C
София
10 C
Пловдив
14.9 C
Варна
Search Suggestions

      Ядреният трон за корейската принцеса. Какво очаква КНДР и света след смъртта на Ким Чен Ун?

      Сестрата Ким Йо Джонг се превърна в символ на победителите

      Ким Чен Ун е жив и здрав – това обяви в неделя за американската телевизионна компания CNN, специален съветник на президента на Република Корея по въпросите на дипломацията и националната сигурност Мун Джун Ин. Лидерът на Северна Корея просто е преминал на отдалечено място – сега той е в курортната зона на Вонсан. Междувременно слуховете за смъртта на Ким Чен Ун веднага породиха много спекулации за това кой ще замени човека, когото списание Forbes класира на 46-о място в списъка на най-влиятелните хора в света през 2013 г.

      Ким Йо Джонг беше обявена за най-вероятния кандидат от световните медии.Това е по-малката сестра на великия лидер на КНДР, Ким Чен Ун, дъщерята на бившия лидер на КНДР Ким Чен Ир и внучката на основателя и вечен президент на КНДР Ким Ир Сен..

      Джонг е момиче с трудна съдба. Тя е родена на 26 септември 1988 г. в Пхенян. Тя е много близка с брат си Ким Чен Ун, тъй като заедно са учили в Швейцария от 1996 до 2000 г. и в Северна Корея във Военния университет Ким Ир Сен, където изучава компютърни науки.

      По време на погребението на баща си Ким Чен Ир през декември 2011 г. тя застана до брат си на подиума, генерирайки много слухове от чуждестранни наблюдатели, защото местата в трибуните бяха ясно боядисани, а малцина са знаели името й и коя е тя.

      В началото на 2012 г. Ким Йо Джонг спечели поста на мениджър по туризъм в Севернокорейската комисия за национална отбрана, след което официално придружи брат си на гласуване във Върховното народно събрание на КНДР. Тогава Ким Йо Чен беше официално въведена в структурата на Централния комитет на Корейската партия на труда като „Скъпа сестра на Великия лидер“ – всъщност дори тогава тази формулировка означаваше статут на един от възможните наследници на Ким Чен Ун.

      Въпреки това историята и практиката на борбата за власт в такива затворени държави като Северна Корея многократно доказват, че нито една високопрофесионална титла и официални звания не означават нищо без подкрепата на лоялни хора и силови кланове. Това е добре известно и на самия Ким Чен Ун, който дойде на власт през 2011 г. по позицията на слабоволна марионетка в ръцете на чичо си Чан Сунг Тек, който всъщност беше вторият човек в щата след Ким Чен Ир. Като заместник-председател на Държавния комитет за отбрана на КНДР, Чан Сунг Тек ръководеше работата на всички служби за сигурност в страната. Водачът на тази нова група беше Чой Ронг-хае, армейски генерал и военен управител на провинция Хванхе-пукто, която се простира на север от столицата на КНДР до демилитаризираната зона, отделяща КНДР от Република Корея.

       

      С подкрепата на генералите от армията Ким Чен Ун успява бързо да се отърве от попечителството на чичо си – през декември 2013 г. Чан Сунг Тек е екзекутиран като корумпиран чиновник и предател на родината от военен съд. Заедно с чичо си Ким Чен Ун екзекутира всички свои роднини, близки до чичо му, единици са осъдени на доживотен затвор.

      След това започва процесът на прочистване на най-високите ешелони на партийното ръководство и специалните служби – из страната се разпространиха слухове, че Ким Чен Ун и Чой Ронг Хе, който стана вторият човек в партията, лично ръководеха стрелбата на опозорени генерали от зенитни картечници.

      Е, процесът не протече толкова гладко, колкото изглеждаше отвън – например част от ехото на жестоката борба за власт беше убийството през 2017 г. на по-големия брат на „великия лидер“ Ким Чен Нам, отровен в зоната на отпътуване на международното летище Куала Лумпур в Малайзия.

      Сестрата Ким Йо Джонг се превърна в символ на победителите и обещанието на обединението на семейството на Великия лидер и новото поколение армейски генерали: Джонг се ожени за Чой Син, син на генерал Чой Ронг Хае.

      Разбира се, армейските генерали от клана Чой Рьонгхе ще положат всички усилия, за да гарантират, че Ким Йо Джонг ще дойде на власт, въпреки че списъкът на наследниците на „Голямото семейство“ не се ограничава до нейната кандидатура. И така, Ким Чен Чол, средният син на Ким Чен Ир, все още е жив, първата дама Лий Сол Джо с три деца е жива – с една дума, има кой да избира. Възможно е сегашните слухове за смъртта на „великия вожд“ да са били един вид изпитание за генералите и роднините – кой от тях пръв захапа стръвта на най-висшата власт?

      Оригинален текст

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ