неделя, 29.09.24
11.4 C
София
16 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      ТАСС: Италия въведе първо облекчение след национална карантина

       В Италия направиха първо облекчение след Коледа на фона на подобряване на епидемиологичната ситуация. Както се съобщава на уебсайта на Министерството на културата, музеи и археологически паркове са отворени от понеделник в почти всички региони на страната, с изключение на Пулия, Умбрия и островите Сицилия и Сардиния, които, подобно на провинция Болцано (част от автономната регион на Трентино – Алто Адидже), остават в „оранжевата зона“ на повишен епидемиологичен риск, предава TACC.

      Както уточняват от министерството, работата на музеите е възможна само в делнични дни и при предварителна заявка за билети. По-рано Дирекцията на музеите на Ватикана обяви откриването на папската хазна, удължавайки периода на временните изложби. Ватиканските музеи, както и Папската лятна резиденция в Кастел Гандолфо, също ще работят в събота.

      В Италия не се стигна до тотален локдаун, но след рязко нарастване на броя на инфекциите в средата на октомври, когато ежедневното увеличение достигна 40 хиляди нови случая, в страната бяха наложени сериозни ограничения, включително полицейски час от 22:00 часа.

      От 1 февруари, съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването, повечето региони попадат в „жълтата“ зона, където могат да се отварят музеи през делничните дни. Работното време на ресторантите не се променя. След три месеца северният регион Ломбардия, който е най-засегнат от пандемията, също влезе в тази зона. В момента в Италия няма „червена“ зона. Ежедневното увеличение на новите случаи се отчита на ниво от 10-14 хиляди инфекции с прилагането на 250-270 хиляди теста, включително бързи.

      Остава в сила полицейският час, както и забраната за движение между регионите, дори с умерен епидемиологичен риск. Почти в цялата страна гимназисти, които учат дистанционно от октомври, са се върнали в класните стаи. Образователният процес обаче е организиран по такъв начин, че в класовете да присъстват не повече от половината от учениците. В някои области властите могат да решат да затворят училища в случай на увеличаване на броя на инфекциите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ