неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Министърът на отбраната и американския посланик бяха на учението „Trojan Footprint 22“

      Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха висока оценка за придобитите способности от Специалните сили в последните години. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Двамата изразиха подкрепа за бъдещото им развитие чрез осигуряване на въздушен и морски компонент. 

      Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), участници в демонстрацията на способности по време на Деня за високопоставени гости и медии на многонационалното учение „Trojan Footprint 22“, получиха поздравления за уменията си и успешно изпълнените задачи от политическото и военното ръководство днес, 12 май.

      „Подобни учения са изключително важни за придобиване на оперативна съвместимост и оттрениране на способности на нашите Специални сили с тези на съюзниците“, каза пред журналисти министърът на отбраната Драгомир Заков. В рамките на многонационалното учение „Trojan Footprint 22“ на територията на България успешно е демонстрирана и спойката между страни-членки и страни-партньори, посочи още той. 

      По думите му – българските Специални сили са на високо ниво и в това се е убедил на подобни демонстрации, включително и извън България. „Използвам случая да поздравя Специалните сили не само за тази демонстрация, но също така и за способностите, които са придобили през последните години. При тях доста добре е развит сухопътният компонент, но трябва да се развият въздушният и морският компонент, за което сме поели ангажименти по линия на НАТО“, каза още той.

      Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също поздрави СКСО в лицето на неговия командир генерал-майор Явор Матеев за постигнатото в последните години. По думите му – днешната демонстрация е свидетелство за успешното взаимодействие между публични финанси, армия и българска отбранителна промишленост. „Видяхме на живо демонстрирани последните придобивки на Специалните сили“, посочи той, във връзка с участващите в учението нови бойни машини, българско производство. Работи се усилено за подготовка на т.нар. въздушен компонент на Силите за специални операции и предстои работа и за морския компонент. „Надявам се това, което министърът на отбраната каза, да стане реалност, за да можем да продължим с развитието на Специалните сили“, подчерта адмирал Ефтимов.

      На учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ военнослужещите – участници в учението успешно изпълниха парашутни скокове от средна и малка височина, патрулни техники, задържане на автомобил, директни действия и упражнения от динамичните стрелби с пистолет и автомат на къси и пределно къси дистанции. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев връчи знака на учението на министъра, началника на отбраната, постоянния секретар на отбраната Антон Ластарджиев и дипломатическите представители на страните-участници. На събитието присъства и извънредният и пълномощен посланик на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ