неделя, 29.09.24
11.4 C
София
16 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      Обществен гняв в Ливан заради войната в Близкия изток

      Протестиращи, развяващи палестински и ливански партийни знамена, хвърляха камъни, бутилки с вода и петарди по барикадата за сигурност, изградена на пътя, водещ към посолството на САЩ в северно предградие на Бейрут в сряда. За това съобщи Al Jazeera.

      Силите за сигурност отговориха със сълзотворен газ, който отблъсна протестиращите.

      Гледайки протеста от периферията, 20-годишен палестинец от Нахр ел Баред, бежански лагер близо до град Триполи в Северен Ливан, потърка очи. Току-що се беше върнал от предната линия на протеста. „Исках да вляза вътре и „kharreb el-dineh“, каза той, използвайки израз, който означава „да предизвика хаос“, но буквално се превежда като „унищожи света“, съобщава Al Jazeera.

      „Дойдох да протестирам тук, защото Америка подкрепя Израел“, каза той. Технически намиразщи се във война, Ливан и Израел нямат дипломатически отношения. Вместо това хиляди протестиращи се събраха пред посолството на САЩ в сряда, призовавайки за прекратяване на военните действия, тъй като над Газа надвисва потенциална израелска сухопътна инвазия.

      Протестиращите развяваха палестински и ливански партийни знамена – включително това на Хизбула, която призова за „ден на безпрецедентен гняв“ преди демонстрацията. Протестиращите пътуваха с автобуси, коли и моторизирани скутери и идваха от цял Ливан, за да изразят гнева си от това, което смятат за непоколебимата подкрепа на Вашингтон за Израел и неговите военни престъпления в Газа, предава Al Jazeera.

      САЩ изпращат 3,8 милиарда долара годишна военна помощ на Израел и исторически са подкрепяли своя съюзник в Близкия изток, независимо коя политическа партия е в Белия дом. Възмущението беше осезаемо сред протестиращите в сряда, ден след като експлозия в арабската болница Ал-Ахли в Газа уби около 500 души.

      Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че смята, че атаката е „извършена от другия екип“, на среща лице в лице с израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на бурно пътуване до Израел. Повече от 3300, една трета от тях деца, са загинали от израелските бомбардировки от 7 октомври, когато атака на Хамас срещу Южен Израел остави около 1400 жертви, посочва изданието.

      Но много протестиращи заявиха, че яростта им не е само заради нападението в болницата Ал Ахли. „Тук сме за вчерашното  [ нападение ], но също и за годините преди това“, каза Ахмад, на 43, от палестинския бежански лагер Бурдж ел-Баражнех, пред Ал Джазира.

      „Убивайте Хамас, но не убивайте цивилни“, добави Ахмад, седнал на своя украсен с палестинско знаме моторизиран скутер с двамата си синове. „Ако някой чужденец удари куче, той отива в международния съд, но когато [израелците нападнат палестинци], нищо не се случва“, добави той.

      Чувството на протестиращите за унижение идва, когато палестинците смятат, че международната общност е пренебрегнала страданието им и поради това, че израелските правителствени служители използват дехуманизиращ език, наричайки палестинците „човешки животни“ и „деца на мрака“.

      Докато Ахмад говореше, протестиращите, облечени в палестински кефие, седяха на върха на изградената от охраната барикада, за да предпазят демонстрантите от посолството на САЩ в северния град Аукар. Някои хвърляха камъни или бутилки с вода през оградата по ливанските сили за сигурност, които от своя страна отговориха с водни оръдия и вълни от сълзотворен газ, предава Ал Джазира.

      Според УНИЦЕФ в Ливан има около 210 000 палестински бежанци. Повечето живеят между шепата бежански лагери в страната, защото им е забранено да притежават собственост и им е забранен достъпът до формално образование или заемането на много работни места в Ливан.

      Подкрепата за палестинската кауза традиционно идва от ливанската левица, която се биеше заедно с палестински групи по време на гражданската война в Ливан. Днес групи като Хизбула и техните съюзници, движението Амал, Сирийската социална националистическа партия и Ливанската комунистическа партия, подкрепят палестинската кауза в реториката, но не са направили много  отзаконодателна гледна точка, за да помогнат на бежанците, живеещи в тежко положение в Ливан, твърди се в материала.

      Знамена от тези ливански политически партии се развяваха до палестинското знаме на протеста, където някои присъстващи не бяха нито палестинци, нито публично подкрепящи партия. „Аз съм ливански маронит и те бомбардираха християнска болница“, каза 40-годишен мъж, който се идентифицира като Абу Елиас ел-Хадж от периферията на протеста. „Навсякъде, където протестират срещу Америка, аз ще бъда там“, каза още той.

      До него застана 35-годишният Елиас Себали. „Това, което се случи вчера, може да се случи утре срещу християните в Ливан“, каза той. Тези двама мъже бяха местни жители от региона, но не всички жители наоколо подкрепиха протеста.

      33-годишната Елиане затвори минимаркета си точно на улицата, където беше поставена барикадата в сряда. В началото на протеста тя седнала на тротоара пред магазина си и пушила лула. „Ако искат да се бият, ние сме с тях, но това не е подходящото време или място“, каза тя, добавяйки, че няколко протестиращи са причинили материални щети и са уплашили служители на местни фирми по време на протест предишната вечер, предава Ал Джазира.

      „Те имат справедлива кауза, но това не е умен начин да действат“, добави тя.

      Протести се проведоха в други части на Ливан в сряда, включително близо до германското посолство и в южното предградие на Бейрут Харет Хрейк. На пътя, водещ към германското посолство в Декване, северно от Бейрут, няколко десетки души се събраха в началото на демонстрацията.

      За разлика от ситуацията с американското посолство, тук нямаше партийни знамена. Някои казаха, че са дошли, защото не искат да присъстват на протест с Хизбула и техните ливански съюзници, но все пак искат да изразят несъгласието си срещу убийството на палестински цивилни от Израел, посочва изданието.

      „Не става въпрос за германското посолство само по себе си“, каза Мохамад, 52-годишен от Бейрут. „Става въпрос за отстояване на това, което е правилно. Когато убиват бременни жени и деца, не можете повече да мълчите.

      Други протестиращи казаха, че непоколебимата подкрепа на германското посолство за Израел е привлякла вниманието им, като един от протестиращите скандира, нарекъл го „ционистко посолство“, предава Al Jazeera.

      Мнозина от присъстващите призоваха за край на израелската окупация на палестинските територии и това, което международни правозащитни групи като Amnesty International наричат апартейд спрямо палестинците. Най-честият призив на протестиращите обаче беше да спрат убийствата в Газа. Този призив беше по-близо до дома за някои от присъстващите.

      „Семейството ми е живо в момента, това е всичко, което мога да кажа“, каза 26-годишната Зейнаб, която е от Газа и учи човешки права и демокрация в университета „Свети Йосиф“ в Бейрут.

      Често срещан рефрен сред протестиращите беше колко безпомощни се чувстват. Докато демонстрантите изливаха гнева си на барикадата, блокираща пътя към посолството на САЩ, група от ливански полицаи застана наблизо, в случай че се наложи да се намесят, съобщава Ал Джазира.

      Това, което се случва, е нормално, каза един офицер пред Ал Джазира, застанал близо до мястото, където тълпата атакуваше барикадата. Протестиращите търсеха начин да излеят безсилието и разочарованието си.

      „Няма какво да направя“, каза Найя ел-Хасан, 38, добавяйки, че като майка, виждайки смъртта на деца по телевизията, я е накарало да присъства на протеста.

      „Преди дори да живеят, те умряха“, коментира още тя.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ