неделя, 29.09.24
14 C
София
24 C
Пловдив
21.8 C
Варна
Search Suggestions

      Кризата в Близкия изток: Хамас държи 222 заложници

      Израелската армия даде нова актуална информация за броя на заложниците, държани в Газа, като съобщи, че 222 души вече са потвърдени, че са държани в плен.

      Същевременно 30 тела, повечето от които жени и деца, бяха извадени изпод руините на бомбардирани сгради в бежанския лагер Джабалия в Газа. Най-малко 27 пък са ранените. Гъсто населеният лагер Джабалия също е дом на три училища,  управлявани от ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток. Някои от тези училища са превърнати в приюти за стотици разселени семейства.

      Израелци и палестинци си размениха вината за удара от 17 октомври срещу баптистката болница Ал-Ахли в Ивицата Газа, убивайки 471 души миналата седмица. САЩ и няколко независими разследващи доклада подкрепиха твърденията на Израел, че неправилно изстреляна ракета от Газа е причинила смъртоносния взрив. Междувременно, арабските страни осъдиха атаката, която според тях е причинена от израелски удар.

      Междувременно, дипломат номер едно на ЕС, Жозеп Борел  се присъедини към призивите в понеделник за пауза в конфликта между Израел и палестинските екстремисти Хамас, за да бъдат пуснати повече помощи в Газа. „Сега най-важното нещо е хуманитарната подкрепа да отиде в Газа“, каза Борел пред репортери при пристигането си за срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

      „Лично аз смятам, че е необходима хуманитарна пауза, за да се позволи на хуманитарната подкрепа да влезе и да бъде разпределена, като се има предвид, че половината от населението на Газа се мести от домовете си“ коментира още Борел. Той каза, че министрите ще обсъдят призива на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за пауза, за да се позволи много повече хуманитарна помощ за палестински цивилни да достигне до Газа.

      Същевременно, израелски войник беше убит от противотанкова ракета в контролираната от Хамас Газа. Израелската армия заяви, че инцидентът е станал по време на армейска атака в Газа. Израел провежда нападения в опит да прочисти района и да събере разузнавателна информация. Израелските сили също издирват пленници, държани от Хамас в обсадения анклав. 
      Според израелския министър на отбраната, Йоав Галант, „войната в Газа ще отнеме месеци“. 

      „Ще отнеме месец, 2 месеца, 3 месеца, и накрая,  няма да има повече Хамас. Преди Хамас да осъществи контакт с нашите танкове и пехота, от Хамас ще узнаят за снарядите от нашите военновъздушни сили. Това би трябвало да е последната война в Газа поради простата причина, че няма да има пвоече Хамас“, категоричен е Галант.

      В същото време, светът е залят от акции в полза на едната или на другата страна в конфликта. Пропалестински демонстрации се проведоха в Париж, Брюксел и Инстанбул. Хиляди демонстранти, развяващи палестински знамена и скандиращи „Газа, Париж е с теб!“, се събраха във френската столица в неделя на пропалестински митинг, разрешен от властите на града. Това бе първата разрешена демонстрация след атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври. 

      Същевремнно, хиляди протестиращи участваха в митинг, за да покажат подркепа за Израел в Бранденбург, Германия,  на фона на продължаващия въоръжен конфликт в Близкия изток. А в знак на солидарност местните жители в Тел Авив организираха в неделя бдение със свещи, за да почетат над двестате души, отвлечени от Хамас. 

      Рани Орен, един от организаторите, подчерта значението на надеждата и единството през тези предизвикателни времена, подчертавайки устойчивостта и решимостта на общността да се стреми към по-добро бъдеще.

      „Тези свещи са направени от Младежи в риск тук, в Израел. Ние сме част от организация, наречена организация Patritti Poleti, и това е проект, който наричаме „Младежта на светлината“. Обикновено децата правят тези свещи и в този период това, което правим, ние правим кръгове от светлина и надежда. Нашата цел е в този мрачен момент да донесем светлина и надежда на хората, на Израел, а също и на света“, каза още Орен.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ