събота, 28.09.24
15.5 C
София
18 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      Bloomberg: Пентагонът „тихомълком“ е увеличил военната помощ за Израел

      Министерството на отбраната на САЩ „тихомълком“ е увеличило доставките на военна помощ за Израел. Боеприпаси и ракети се прехвърлят „почти ежедневно“, съобщава Bloomberg, цитирана от „Фокус“.

      Пентагонът следва искания на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ), които включват повече лазерно насочвани ракети за неговия флот от атакуващи хеликоптери Apache, както и 155-милиметрови снаряди, очила за нощно виждане, боеприпаси за разбиване на бункери и нови военни превозни средства. Съотвеното става ясно от вътрешния списък на Пентагона, уточнява агенциятa.

      Доставката на тези американски оръжия за Израел надхвърля обявеното предаване на ракети прехващачи за системата Iron Dome (Железен купол) и интелигентните бомби Boeing Co.

      „Оръжията, които Израел търси в борбата си срещу ХАМАС, определена като терористична група от САЩ и Европейския съюз, са изброени в документ, озаглавен „Искания от върховния лидер на Израел“, датиран от края на октомври и циркулиращ в Пентагона“, пише медията.

      Според документа оръжията или вече се доставят, или Министерството на отбраната на САЩ работи за предоставянето им от складове в САЩ и Европа.

      Според оценките към края на октомври всичките 36 000 патрона за 30-милиметрови оръдия, 1800 заявени боеприпаси за разбиване на бункери M141 и най-малко 3500 устройства за нощно виждане са били доставени в Израел.

      Пентагонът не разкри подробности пред репортери, но подчерта в изявление, че „използва множество фронтове – от вътрешни запаси до индустриални канали в САЩ – за да гарантира, че Израел има средствата да се защитава“.

      „Тази помощ за сигурността продължава да пристига почти ежедневно“, поясниха от Пентагона.

      В изявлението се казва още, че САЩ бързо доставят боеприпаси с прецизно насочване, бомби с малък диаметър, 155-милиметрови артилерийски снаряди и други боеприпаси. Това не включва прехващачи за Iron Dome и допълнително медицинско оборудване.

      По-рано Държавният департамент на САЩ заяви, че отпускането на мащабна помощ на Украйна и Израел е „наложително“.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ