събота, 28.09.24
17 C
София
20 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Израел атакува болницата Ал Шифа в Газа и призовава „Хамас“ да се предаде

      Израелските военни съобщиха, че извършват нападение в сряда срещу бойци на Хамас в болница Ал Шифа, като ги призоваха да се предадат с хиляди палестински цивилни, които все още се крият в най-голямата болница в Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.

      Д-р Мунир ал-Бурш, генерален директор на министерството на здравеопазването в Газа, каза пред телевизия Ал Джазира, че израелските сили са нахлули в западната част на медицинския комплекс. „Има големи експлозии и прахът е навлязъл в районите, където се намираме. Смятаме, че е станала експлозия вътре в болницата“, каза Бърш.

      Часове по-късно говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф ал-Кидра пред Ал Джазира: „Окупационната армия вече е в мазето и претърсва мазето. Те са вътре в комплекса, стрелят и извършват бомбени атентати“.

      Израелските сили първо нахлуха в хирургичните и спешните отделения, каза Мохамед Закут, директор на болниците в министерството на здравеопазването в Газа, пред Ал Джазира. Ройтерс не успя да потвърди независимо ситуацията в Ал Шифа.

      Глобалните призиви за хуманитарно прекратяване на огъня се увеличиха през последните дни и съдбата на Ал Шифа се превърна в център на международна тревога поради влошаващите се условия в заведението, където хиляди пациенти, медицински персонал и разселени хора бяха хванати в капан по време на израелското нападение за Газа през последните пет седмици.

      Израел заяви, че Хамас има команден център под Ал Шифа и използва болницата и тунелите под нея, за да прикрива военни операции и да държи заложници. Хамас отрича. В изявление Израелските отбранителни сили (IDF) казаха: „Въз основа на разузнавателна информация и оперативна необходимост, силите на IDF провеждат прецизна и целенасочена операция срещу Хамас в определена зона в болница Shifa.“

      Военните добавиха: „Силите на IDF включват медицински екипи и говорещи арабски език, които са преминали специално обучение, за да се подготвят за тази сложна и чувствителна среда, с намерението да не бъдат причинени вреди на цивилните.“

      Говорителят на израелската армия подполковник Питър Лернер каза пред CNN, че болницата и комплексът са за Хамас „главен център на техните операции, може би дори биещото сърце и може би дори център на тежестта“. САЩ заявиха във вторник, че собственото им разузнаване подкрепя заключенията на Израел.

      Хамас заяви в сряда, че съобщението на САЩ на практика е дало „зелена светлина“ на Израел да нападне болницата. Групата заяви, че държи Израел и президента на САЩ Джо Байдън изцяло отговорни за операцията.

      „Ние не подкрепяме удара по болница от въздуха и не искаме да видим престрелка в болница, където невинни хора, безпомощни хора, болни хора, опитващи се да получат медицинска помощ, която заслужават, са хванати в кръстосания огън. Болниците и пациентите трябва да бъдат защитени“, каза в изявление говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

      Израелските сили водят ожесточени улични битки срещу бойците на Хамас през последните 10 дни, преди да навлязат в центъра на град Газа и около Ал Шифа.

      На Западния бряг, отделен палестински анклав, който не се контролира от Хамас, министърът на здравеопазването на Палестинската администрация Май Алкайла каза, че Израел „извършва ново престъпление срещу човечеството, медицинския персонал и пациентите, като обсажда“ Ал Шифа. „Държим окупационните сили напълно отговорни за живота на медицинския персонал, пациентите и разселените хора в Ал Шифа“, каза още Алкайла в изявление.

      Ал Шифа е разтегнат комплекс от сгради и дворове на няколкостотин метра от рибарското пристанище на град Газа. Сградите от западната страна на комплекса, за които представителят на Газа каза, че е мястото на нападението, включват вътрешните болести и отделението за диализа.

      Хамас казва, че 650 пациенти и 5000 до 7000 други цивилни са хванати в капан на територията на болницата под постоянен обстрел от израелски снайперисти и дронове. На фона на недостиг на гориво, вода и консумативи се казва, че 40 пациенти са починали през последните дни.

      Тридесет и шест бебета са останали от отделението за новородени, след като три починаха. Без гориво за генератори за захранване на инкубаторите, бебетата бяха държани на възможно най-топло място, подредени по осем в едно легло.

      Палестинци, хванати в капан в болницата, изкопаха масов гроб във вторник, за да погребат починалите пациенти и нямаше план за евакуация на бебета, въпреки че Израел обяви оферта за изпращане на преносими инкубатори, каза Кидра, говорител на здравното министерство на Газа.

      Qidra заяви, че има около 100 тела, които се разлагат вътре и няма начин да бъдат извадени.

      Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш беше дълбоко разтревожен от „драматичната загуба на живот“ в болниците, каза неговият говорител. „В името на човечеството генералният секретар призовава за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“, подчерта говорителят пред репортери.

      Медицински служители в управляваната от Хамас Газа казват, че повече от 11 000 души са потвърдени загинали от израелските удари, около 40% от тях деца, а безброй други са били блокирани под развалините.

      Около две трети от 2,3-милионното население на Газа са останали без дом, неспособни да избягат от територията, където храната, горивото, прясната вода и медицинските консумативи са на изчерпване.

      Ходът на Израел към болница Шифа повдигна въпроси за това как ще тълкува международните закони за защита на медицинските заведения и хилядите разселени хора, които се приютяват там, казаха служители на ООН по правата на човека.

      Болниците са защитени сгради съгласно международното хуманитарно право. Но твърденията, че Ал Шифа се използва и за военни цели, усложниха ситуацията, тъй като това също би нарушило международното право, казаха служители на ООН.

      Медицинските части, използвани за действия, нанасящи вреда на врага, и които са пренебрегнали предупреждение да спрат да го правят, губят специалната си защита съгласно международното право.

      Израел каза в изявлението си в сряда, че е дал на властите в Газа 12 часа да прекратят военните действия в болницата. „За съжаление не се случи“, се казва в изявлението на военните.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ