събота, 28.09.24
17 C
София
20 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Израел: Председателят на белгийския парламент си затвори очите за престъпленията на Хамас

      Министърът на външните работи на Израел Ели Коен отправи остър упрек към председателя на белгийския парламент Елиан Тилие, обвинявайки я, че си е „затворила очите за военните престъпления“ на Хамас, като е отказала да покаже израелски видеозапис на нападенията от 7 октомври, съобщи „Гардиън“.

      В съобщението, публикувано в социалните медии, Коен написа:

      „С решението си да не прожектира в парламента видеото, показващо зверствата, председателят на белгийския законодателен орган Елиан Тилие си затваря очите пред военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени от Хамас.

      Това не е пропаганден видеоклип, а филм, създаден от кадри, заснети от самите терористи, който показва безразборното им избиване на израелски цивилни граждани.

      Затварянето на очите пред престъпленията на Хамас е равносилно на пренебрегване на правото на Израел да се защитава срещу терористична организация, която е по-лоша от ИДИЛ“.

      Като част от дипломатическите усилия на Израел, свързани с войната с Хамас, министърът на външните работи иска прожекции на филма, създаден от израелските власти, който показва насилието, извършено от Хамас по време на нападението му на територията на Израел на 7 октомври.

      Вчера посланикът на Израел в Белгия и Люксембург Идит Розенцвайг-Абу публикува в социалните мрежи съобщение, че преди седмица е отправила запитване за прожектиране на филма за белгийския парламент, но не е получила отговор, на което Тилие е отговорил:

      „Както вече ви информирах, предадох искането ви на конференцията на председателите на Камарата, съставена от всички председатели на политическите групи. На днешното си заседание конференцията на председателите не постигна консенсус по отношение на прожекцията на филма“.

      Обществената телевизия RTBF съобщава, че след като се е свързала с Тилие, тя му е казала: „Това е съвместно решение на конференцията на председателите. Поради това няма да има допълнителна комуникация по този въпрос“.

      Филмът е бил прожектиран и в други европейски парламенти.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ