неделя, 22.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      SPIEGEL: Германия се нуждае от още 75 000 войници, тъй като НАТО гледа на заплахата от Русия

      Министерството на отбраната на Германия вярва, че ще има нужда от най-малко 75 000 допълнителни войници, за да изпълни ангажиментите си към НАТО, докато алиансът се адаптира към това, което вижда като все по-враждебна Русия.

      Призивите за повече войски може да представляват още едно главоболие за правителството, което се бори с това как да финансира скока на разходите за отбрана след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. и обсъди повторното въвеждане на някаква форма на военна служба.

      Лидерите на НАТО подписаха миналата година първите големи планове за отбрана след края на Студената война, описвайки как военният алианс ще отговори на руска атака.

      Този ход означаваше фундаментална промяна – НАТО не виждаше нужда да изготвя подобни планове от десетилетия, тъй като водеше по-малки войни в Афганистан и Ирак и смяташе, че определена постсъветска Русия вече не представлява заплаха за съществуването.

      НАТО и националните военни плановици превръщат плановете в конкретни изисквания, идентифицирайки недостига на войски, оръжия и друго оборудване, необходимо за защита срещу руска атака, която според висшето ръководство на германската армия може да дойде още през 2029 г.

      Въз основа на изискванията съюзниците ще трябва да преговарят коя страна ще запълни кои пропуски в способностите.

      Изискванията ще включват по-строги цели за укрепване на въздушната отбрана, запасите от ракети с голям обсег и логистичните способности, каза европейски дипломат пред Ройтерс.
      След Студената война много съюзници от НАТО намалиха броя на единиците за противовъздушна отбрана, за да отразят оценката, че ще трябва да се справят само с ограничена ракетна заплаха, идваща от страни като Иран.

      Германия имаше 36 единици Patriot, когато беше държава на фронтовата линия на НАТО по време на Студената война. Сега има девет такива единици.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ