петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ОФИЦИАЛНО: Роберта Мецола беше преизбрана за председател на Европейския парламент

      Роберта Мецола беше преизбрана за председател на Европейския парламент, спечелвайки 562 гласа в първия тур на гласуването на учредителната пленарна сесия на Парламента в Страсбург във вторник (16 юли).

      В първата точка от седмичния пленарен дневен ред членовете на Европейския парламент (ЕП) гласуваха десноцентристкият политик Мецола да остане президент за следващите две години и половина.

      „Никога няма да се срамувам да вземам трудни решения. Моята врата винаги ще остане отворена, членовете ще бъдат третирани справедливо и с достойнство“, каза Мецола, обръщайки се към камарата преди гласуването.

      Малтийският кандидат на ЕНП почти не срещна съпротива, като само левицата издигна алтернативен кандидат, Ирене Монтеро от испанската партия Podemos. Тя получи само 61 гласа, а групата на левицата има само 46 евродепутати.

      Брюкселски ветеран, Мецола си създаде име в европейската политика, като работи в Брюксел от 2005 г. в Постоянното представителство на Малта към ЕС и служи като евродепутат от 2013 г.

      Тя пое ролята на председател на законодателния орган на ЕС за първи път през януари 2022 г., като получи 458 гласа в своя подкрепа на първия кръг от гласуването.

      Тя беше първият ръководител на институция на ЕС, който пътува до Киев през 2022 г., след като Русия нападна Украйна.

      По-късно във вторник евродепутатите ще гласуват за останалата част от политическото ръководство на парламента, когато бъдат избрани четиринадесет вицепрезиденти.

      Резултатите от тези избори се очаква да покажат политическите споразумения, постигнати през месеца след изборите за ЕС в началото на юни.

      През последния мандат крайнодесните групи можеха да претендират само за един от четиринадесетте вицепрезидентски поста, въпреки че имаха почти една пета от всички евродепутати в редиците си.

      Преизбирането на Мецола бележи началото на решаваща седмица в политиката на ЕС, тъй като по-късно тази седмица настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен ще изложи политическите си приоритети за началото на петгодишния си мандат, преди евродепутатите да решат дали да приемат или отхвърлят нейната оферта.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ