Домашно приготвената зимнина има силен ефект върху подсилването на имунитета, заяви проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в ефира на NOVA NEWS. Той подчерта, че векове наред киселото зеле е било основният източник на витамин С за българите.
„В продукти като луканки, саламурено сирене и кисело мляко се съдържат лактобацили, които са изключително полезни за организма. Киселото зеле и туршиите ферментират с помощта на дрожди, чийто ползи са толкова големи, че много западни компании предлагат клетъчните им стени като имуностимулатор“, обясни той. Проф. Кантарджиев обаче предупреди, че организмът има нужда от баланс и периоди на почивка от витамините и антиоксидантите.
По повод настъпващия грип у нас, той уточни, че заболеваемостта все още е по-ниска в сравнение със същия период на миналата година, но пикът се очаква в края на януари и началото на февруари.
„Ако имате суха, непродуктивна кашлица, висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, очите и ставите, както и непоносимост към светлина – това е грип. При болки в гърлото, които след пет дни преминават в кашлица с висока температура, вероятно става въпрос за коронавирус“, поясни проф. Кантарджиев.
Той препоръча при установена инфекция с COVID-19 да се премине към диета, богата на антиоксиданти. Подходящи храни са леща, броколи, малко количество черен шоколад и чаша хубаво червено вино.