Може да звучи изненадващо, но чаените листа съдържат повече кофеин от кафеените зърна. Въпреки това, при запарване кофеинът в чая се свързва с танините и образува съединение, наречено кофеинов танат (или теин). Това съединение има по-слаб и по-балансиран ефект, особено върху сърцето, и се изчиства по-бързо от организма.
„За разлика от чистия кофеин, теинът не е толкова горчив и няма силен тонизиращ ефект. Той не се натрупва и действа по-леко“, обяснява д-р Михаил Гончаров, доктор на биологичните науки.
- Реклама -
Чаят – естествен щит срещу болести
Чаят съдържа полифеноли, които действат като мощни антиоксиданти – вещества, които предпазват клетките от увреждане от т.нар. свободни радикали. Те се свързват с:
предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания
намален риск от рак
забавено развитие на болестта на Алцхаймер
Флавоноидите, катехините, теафлавините и танините придават на чая неговите свойства. Танините са и причината за характерния тръпчив вкус на напитката.
Кой чай е най-полезен?
Жълтият чай съдържа най-много антиоксиданти (Проучване – Университет в Познан)
Черният чай – най-малко антиоксиданти, но все пак е полезен
Зеленият чай – особено ефективен в борбата с раковите клетки
Според изследване от Университета в Тексас, зеленият чай съдържа EGCG (епигалокатехин-3-галат) – съединение, което:
пречи на образуването на нови кръвоносни съдове, необходими на туморите
забавя метастазирането на раковите клетки
спира деленето им и стимулира тяхната програмирана смърт
Според мета-анализ от 2022 г., чаят – особено зеленият – влияе благоприятно върху:
кръвното налягане
кръвната захар
нивото на „лошия“ холестерол
индекса на телесна маса
„Танините в комбинация с кофеин (кофеинов танат) разширяват кръвоносните съдове, облекчават спазмите и стабилизират кръвното налягане“, допълва д-р Гончаров.
Изследване в Иран показва, че пиенето на зелен чай поне три месеца може да понижи систоличното налягане с 3 mmHg и диастоличното с 1 mmHg.
Чаят е не просто освежаваща напитка – той е естествена подкрепа за тялото и ума. Достатъчно е да го консумирате редовно и умерено, за да усетите ползите му в дългосрочен план.
Може да звучи изненадващо, но чаените листа съдържат повече кофеин от кафеените зърна. Въпреки това, при запарване кофеинът в чая се свързва с танините и образува съединение, наречено кофеинов танат (или теин). Това съединение има по-слаб и по-балансиран ефект, особено върху сърцето, и се изчиства по-бързо от организма.
„За разлика от чистия кофеин, теинът не е толкова горчив и няма силен тонизиращ ефект. Той не се натрупва и действа по-леко“, обяснява д-р Михаил Гончаров, доктор на биологичните науки.
- Реклама -
Чаят – естествен щит срещу болести
Чаят съдържа полифеноли, които действат като мощни антиоксиданти – вещества, които предпазват клетките от увреждане от т.нар. свободни радикали. Те се свързват с:
предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания
намален риск от рак
забавено развитие на болестта на Алцхаймер
Флавоноидите, катехините, теафлавините и танините придават на чая неговите свойства. Танините са и причината за характерния тръпчив вкус на напитката.
Кой чай е най-полезен?
Жълтият чай съдържа най-много антиоксиданти (Проучване – Университет в Познан)
Черният чай – най-малко антиоксиданти, но все пак е полезен
Зеленият чай – особено ефективен в борбата с раковите клетки
Според изследване от Университета в Тексас, зеленият чай съдържа EGCG (епигалокатехин-3-галат) – съединение, което:
пречи на образуването на нови кръвоносни съдове, необходими на туморите
забавя метастазирането на раковите клетки
спира деленето им и стимулира тяхната програмирана смърт
Според мета-анализ от 2022 г., чаят – особено зеленият – влияе благоприятно върху:
кръвното налягане
кръвната захар
нивото на „лошия“ холестерол
индекса на телесна маса
„Танините в комбинация с кофеин (кофеинов танат) разширяват кръвоносните съдове, облекчават спазмите и стабилизират кръвното налягане“, допълва д-р Гончаров.
Изследване в Иран показва, че пиенето на зелен чай поне три месеца може да понижи систоличното налягане с 3 mmHg и диастоличното с 1 mmHg.
Чаят е не просто освежаваща напитка – той е естествена подкрепа за тялото и ума. Достатъчно е да го консумирате редовно и умерено, за да усетите ползите му в дългосрочен план.
Ръст на случаите на лаймска болест и лайшманиоза в България е отчетен в сравнение със същия период на миналата година. Лайшманиозата, която досега е...
Здравният министър Силви Кирилов съобщи на брифинг, че до края на годината се очаква доставката на още два медицински хеликоптера, а догодина ще бъдат...