понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
20 C
Пловдив
22.1 C
Варна
Search Suggestions

      Казахстанският президент нареди да бъде стреляно срещу хора без предупреждение

      Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев съобщи, че е дал заповед за откриване на огън срещу терористи за убиване и без предупреждение. За това пише РИА Новости.

      Преди това политикът каза, че конституционният ред е практически възстановен във всички региони на републиката. Той добави също, че антитерористичната операция не трябва да бъде преустановена до момента, в който всички бойци бъдат унищожени.

      Ситуацията в Казахстан ескалира, след като жителите на градовете Жанаозен и Актау излязоха по улиците на 2 януари с призив за намаляване на цените на горивата. Цената на газа в Казахстан се удвои от 1 януари – от 60 на 120 тенге за литър.

      На 4 януари правителствената комисия на Казахстан обеща на протестиращите в град Актау да намали цената на газа. Страните се споразумяха да намалят цената на втечнения газ и определиха цената на 50 тенге за литър в района на Мангистау.

      На протестиращите бяха предоставени гаранции, че хората, които са на площада, няма да бъдат подведени под отговорност. Страните се споразумяха да решават въпросите в рамките на законодателството и в рамките на конструктивния диалог.

      На 5 януари казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев прие оставката на кабинета на министрите. Той каза, че правителството на страната е особено виновно за разрешаването на протестите в Казахстан. Първият вицепремиер Алихан Смаилов беше назначен за временно изпълняващ длъжността министър-председател.

      Също в сряда протестиращи превзеха международното летище в Алмати. В резултат на това бе въведено извънредно положение в цялата страна.

      На 6 януари стана известно, че служителите на реда са ликвидирали десетки участници в безредиците в Алма-Ата, които са се опитали да щурмуват полицейското управление.

      В същия ден в Казахстан пристигнаха първите руски миротворци от съответните сили на ОДКБ.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ