събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗЛОЖБА НА УНИКАЛНИ МАКЕТИ НА ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

      Изложба на уникални макети на столицата на Първото българско царство Велики Преслав беше открита в столицата. Умалените модели са пример на културно единение и символ на националната ни гордост като българи дни след националния празник трети март.
      Изложбата, под надслов „Векът на цар Симеон оживява“, е своеобразен модел на съзиданието, обединяващ комплексните усилия на археолози и умения на ателието, изработило макета. Подготовката и изработването на репликата на старата българска столица е отнело на екипа две години и осем месеца. Макетът на вътрешната част на града, включващ патриаршеската катедрала, царския апартамент, бани, дворци и гвардейските части, е изработен в мащаб 1:100.
      Макетът е финансиран от общината във Велики Преслав. А самият макет е изработен под ръководството на проф. Николай Овчаров, проф. Маргарита Ваклинова, доц. Стойчо Бонев и кмета на Горчев.
      Уникалната изложба може да бъде посетена в рамките на месеца в Националния дворец на културата в столицата. След това макетите ще бъдат преместени в Музея във Велики Преслав.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ