неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      СОФИЯНКА СПЕЧЕЛИ РОМСКИЯ КОНКУРС „МИС ЧАЕ ШУКАРИЕ“

      Осми април се чества като Световния ден на ромите, станали жертви по време на Втората световна война. За първи път празникът се отбелязва през 1990 година, по време на Четвъртия световен ромски конгрес.У нас роми отбелязват датата с провеждане на конкурса „Мис чае шукарие“, организиращ се в етническия пловдивски квартал „Столипиново“. Деветнадесетгодишната софиянка Силвия е тазгодишната победителка в надпреварата.

      „Мис чае шукарие 2015“ има още два спечелени конкурса за ромска красота зад гърба си. Силвия два пъти е ставала „Мис Василица“. Победителката учи в 109 СОУ в София и мечтае да стане студентка по журналистика. Момичето вижда професионалната си реализация в телевизията.

      Тази година мотото на ромския празник е свързано с кампанията срещу ранните бракове на малолетни деца сред ромските среди. Ранните ромски бракове у нас все още са масово разпространена практика. Около 60-70% от подрастващите роми встъпват в брак на възраст 13-14 години в пловдивския етнически квартал „Столипиново“. Данните са предоставени от управителя на фондация „Рома“ Антон Карагьозов пред Дарик радио. Според него основна причина за това явление е липсата на ефективни присъди за ромските родители, които женят децата си преди да са навървили пълнолетие. Във връзка с днешния празник фондация „Рома“ раздаде ключодържатели, химикали и листовки  „Не на ранната женитба“ в района, като част от  проекта за превенция на ранните бракове.

      За днешния празник депутатът от ДПС Александър Методиев, познат като бат Сали, поздрави ромската общност от трибуната на Народното събрание. Депутатът заяви, че се смята за циганин, а не за ром и се гордее с произхода си. „Не само в нашия етнос има гнили зрънца, има ги и в съществуването на цялото общество, има го от самото създаване на човека”, заяви Методиев.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ