понеделник, 23.09.24
16.8 C
София
22 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      Подпалиха сградата на общинската сграда в Бордо по време на протестите във Франция

      Общинска сграда във френския град Бордо беше подпалена по време на протести, които се провеждат в цялата страна срещу повишаването на възрастта за пенсиониране, сочат световни медии.

      Повече от милион души във Франция бяха на демонстрациите вчера, а около 120 хиляди от тях излязоха по улиците в Париж. Полицията в столицата използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне тълпата, а общо 80 души бяха задържани в цялата страна.

      „Не съм съгласен с тази реформа и още повече не съм съгласен с факта, че демокрацията вече не означава нищо“, каза един от протестиращите пред Ройтерс, цитиран от mak fax.

      „Макрон е абсолютен пироман. Той подпалва тази страна и предизвиква гняв у хората. Той е този, който създава хаоса. Това е проблемът. Макрон се превърна в инструмент на хаоса”, каза Оливие Фор, депутат от Френската социалистическа партия.

      „Казва, че уважава протестиращите, но ги обижда. Обижда всички французи, които по силата на Конституцията протестират, включително онези, които протестират мирно. Виждаме, че в действителност той има в себе си гняв, който не може да контролира, към всички, които не са съгласни с него”, уточни Марин Льо Пен, лидер на крайнодясната партия „Национално обединение”.

      „За нас още предишната пенсионна реформа, преди 10-12 години не беше неприемлива. Това, което искаме, е пенсиониране на 60 години и на 55 години за тези при тежки условия на труд. В един момент трябваше да изразим тези искания на терен, дори да нахвърлим заявката, определена от профсъюзите”, заяви Алексис Антониоли, синдикат CGT.

      Протестите избухнаха, след като президентът Еманюел Макрон реши да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

      Протестите предизвикаха прекъсвания в железопътния трафик, както и в работата на петролните рафинерии, а вчера служителите на летище „Шарл де Гол“ спряха работа.

      Популярни туристически атракции като Айфеловата кула и Версайският дворец бяха затворени.

      Протести имаше и в Нант, Руан и Рен.

      Синдикатите призоваха за нов ден на общонационални стачки и протести- следващия вторник, който ще съвпадне с планираното посещение на британския крал Чарлз III във Франция.

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ