неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      ИСТОРИЧЕСКИ ПРОБИВ: Откриха „скрита глава“ от Библията на почти 1500 години

      Учените откриха отдавна изгубена „скрита глава“ от библейски текст почти 1500 години след като е бил написан за първи път.

      Изгубеният раздел представлява един от най-ранните преводи на Евангелията, според изследването, публикувано наскоро в списание New Testament Studies.

      Използвана е ултравиолетова фотография, за да се открие главата, скрита под три слоя текст от изследователи, включително Григори Кесел от Австрийската академия на науките.

      „Доскоро се знаеше, че само два ръкописа съдържат старосирийския превод на евангелията“, каза д-р Кесел.

      Един от тях е в Британската библиотека в Лондон, а друг е открит в манастира Света Екатерина на планината Синай.

      Изследователите казаха, че новооткритият текст е интерпретация на Матей, глава 12 от Библията, която първоначално е била преведена като част от старосирийски преводи преди около 1500 години.

      Те твърдят, че фрагментът досега е единственият известен остатък от четвъртия ръкопис, който свидетелства за старосирийската версия, предлагайки „уникален вход“ към ранната фаза в историята на текстовото предаване на евангелията.

      Текстът също така предлага свежи прозрения за разликите в информацията, съдържаща се в преводите.

      Например, докато оригиналният гръцки език на Матей, глава 12, стих 1 казва: „По това време Исус минаваше през нивите в събота; и учениците му огладняха и започнаха да берат житни класове и да ядат,” сирийския превод казва, “…започнаха да берат житни класове, да ги търкат в ръцете си и да ги ядат.”

      Що се отнася до датирането на Евангелието, не може да има съмнение, че то е създадено не по-късно от шести век“, пишат учените в изследването.

      „Въпреки ограничения брой датирани ръкописи от този период, сравнението с датирани сирийски ръкописи ни позволява да стесним възможната времева рамка до първата половина на шести век“, добавиха те.

      Поради недостига на пергамент в региона преди около 1300 години, страниците често са били използвани повторно, най-вече чрез изтриване на по-ранния библейски текст.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ