понеделник, 23.09.24
5.8 C
София
14 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Горещите вълни миналото лято: причина за смъртта на 61 000 европейци

      Около 61 000 души може да са загинали в знойните горещи вълни в Европа миналото лято, според ново изследване, което предполага, че усилията на страните за подготовка за горещината са фатално недостатъчни.

      Проучването на изследователи от европейски здравни институти изчисли, че повече от 61 600 души са починали от причини, свързани с жегата, в 35 европейски страни от края на май до началото на септември 2022 г., по време на най-горещото лято в Европа в историята.

      Проучването, публикувано в понеделник в списание Nature Medicine, установи, че средиземноморските страни – Гърция, Италия, Португалия и Испания – са имали най-висок процент на смъртност според размера на населението.

      „Средиземноморието е засегнато от опустиняване, горещите вълни се засилват през лятото само поради тези по-сухи условия“, каза съавторът на изследването Джоан Балестър, професор в Барселонския институт за глобално здраве.

      През лято, в което европейските страни бяха засегнати от интензивни горски пожари и суша, Португалия регистрира пикова температура от 47C през юли – малко по-малко от най-горещата температура в страната, регистрирана от 47,3C през 2003 г.

      В абсолютни числа Италия, Испания и Германия са с най-много загубени животи поради жегата, с 18 010; 11,324; и съответно 8173 смъртни случая.

      Тъй като климатичните промени, причинени от човека, повишават температурите, топлинните вълни стават по-чести и тежки. Екстремните горещини могат да убият, като причинят топлинен удар или влошат сърдечно-съдови и респираторни заболявания, като възрастните хора са сред най-уязвимите.

      Държави, включително Франция, въведоха национални планове за справяне с високите температури след смъртоносните горещи вълни в Европа през 2003 г. – сред мерките бяха системи за ранно предупреждение и повече охлаждащи зелени площи в градовете.

      Но изследователите казват, че високият брой на смъртните случаи през миналата година предполага, че тези стратегии не успяват и трябва спешно да бъдат засилени.

      „Това е индикация за тези страни, че трябва да преразгледат плановете си и да видят какво не работи“, каза Клоуи Бримикомб, учен по климата в австрийския университет в Грац.

      Министерството на здравеопазването на Германия миналия месец стартира кампания за насочване на местните власти при изготвянето на планове за действие за топлина, като например чрез повишена защита за бездомните хора или мерки като осигуряване на повече питейна вода на обществени места.

      „Броят на смъртните случаи се увеличава всяка година… Сравнително лесно е да ги спасим, ако имаме план“, каза германският здравен министър Карл Лаутербах.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ