Search Suggestions
      сряда, 23.10.24
      Search Suggestions

          Велислав Величков: Някой да иска да обслужи определени кръгове в съдебното статукво и дописва готовите текстове, противоречи на принципите ни

          „Ние преглътнахме този проект, но не и това, че някой очевидно иска да обслужи определени кръгове в съдебното статукво и да изглежда, че нещо се променя, но де факто нищо не се промени с неограничената власт на главния прокурор. Когато някой, без да се казва кой, започва да дописва готовите текстове, това вече е в огромно противоречие с нашите принципи и борбата за правосъдие, която водим от осем години. Затова ние бяхме длъжни да се оттеглим от това споразумение, повече с партии няма да си сътрудничим, защото виждаме резултата от това, но ще бъдем еднакво полезни и критични към всички партии и депутати.“ Това заяви адв. Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ в предаването „ЕвродикоФ“ в ефира на „Евоком“.

          Коментарът му е относно „развода“ на „Правосъдие за всеки“ с ПП-ДБ след работата по общ конституционен проект.

          „Ние имахме сключено споразумение, което касаеше конституционния проект, който следваше да бъде внесен от ПП-ДБ – техни предизборни обещания от 2021 г. , след това от 2023 г. Работихме с техните експерти и юристи по този проект, като в нашето споразумение беше заложено идеите на “Правосъдие за всеки”, тръгнали още от далечната 2015 г. с една гражданска подписка от над 5000 души по Закона за прякото участие на гражданите във властта, и актуализирани малко преди началото на протестите през 2020 г. да залегнат в основите на конституционния проект в глава Съдебна власт. В началото се говореше само за тази глава, след това се прибавяха темите Служебно правителство, Национален празник и т.н.“, разказа Величков.

          По негови думи са работели добре и текстовете са били добри.

          4-5 дни преди внасянето на конституционния проект имаше съвместна пресконференция на лидерите на ДБ и ПП, на която бяхме поканени да участваме и ние участвахме. Тогава се появиха първите промени в проекта, който съгласувахме и ние имахме възражения по два от текстовете и ги изказахме, каза адв. Величков.

          Продължихме с подкрепата за проекта при ясното условие, че това е окончателния проект и повече поне в частта Съдебна власт промени няма да има. Нашата изненада беше, когато ден преди внасянето на проекта и четири дни след въпросната пресконференция, която беше на 23 юли, получих едно съобщение. Изпратиха проекта и казаха “Тук има едни леки промени, утре ще се внася”. Отварям – леките промени са повторени мандати за главния прокурор и председателите на върховни съдилища, излизане на министъра на правосъдието от бъдещия Прокурорски съвет, ако проектът се приеме така и се разделят двата съвета, и главният прокурор – отново председател.“, обясни политикът.

          „С колегите обсъдихме и аз лично реагирах и помолих да предадат на Христо Иванов и Кирил Петков, че не приемаме тези последващи промени и се надяваме те да не влязат в общия проект. А ако това стане – ще възразим и достатъчно ясно ще се разграничим от тези промени.“, допълва Величков.

           

           

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions