неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      Официални лица: Няма военни цели в украинското село, засегнати от руски ракетен удар

      Нямаше военни цели в селото, което беше ударено от руски ракетен удар в четвъртък, каза високопоставен служител на украинската полиция, за това, което беше едно от най-смъртоносните нападения срещу цивилни от началото на конфликта и което президентът на страната нарече „нечовешко“ и „ умишлено.”, предава CNN.

      Силите на Москва са атакували кафене и магазин в Хроза, близо до източноукраинския град Купянск в района на Харков, с мощна балистична ракета Искандер, която според украински официални лица е убила най-малко 51 души, включително 6-годишно момче.

      Броят на загиналите в такава малка общност от 330 души означава, че всеки шести жител е бил убит.

      „Всички хора са местни жители, всички хора са цивилни. Нито един военен обект, нито една военна машина. Всички загинали и ранени хора са цивилни“, каза Сергей Болвинов, главен следовател в регионалната полиция на Харков, пред CNN в Гроза.

      Следователи и съдебномедицински екипи работиха през нощта, пресявайки развалините и опитвайки се да преброят и идентифицират телата, много от които бяха в лошо състояние поради силата на взрива, според екип на CNN на мястото.

      Болвинов каза, че досега са идентифицирани телата на 35 жертви.

      „Убеден съм, че в бъдеще това ще ни даде основа да съберем всички доказателства и да изправим виновните руски военни пред правосъдието“, каза той, добавяйки, че атаката се разследва като „нарушение на законите и обичаите на войната“., предаде CNN.

      Десетки жители се бяха събрали в кафенето, за да скърбят за смъртта на местен украински войник, когато ракетата разкъса сградата, разрушавайки я напълно, казаха украински власти.

      Украински официални лица казаха, че Хроза е била ударена от ракета „Искандер“ – балистична ракета със сравнително малък обсег, която в зависимост от конфигурацията носи бойна глава между 500 и 700 килограма.

      „Искандер определено е голяма ракета, каза Болвинов. „Сградата е напълно разрушена. Хората бяха в една и съща стая по това време … имаше хаос.

      След атаката украинският президент Володимир Зеленски повтори призива си за повече противовъздушна отбрана от съюзниците, като каза, че е „невъзможно да се защитят хората“ без повече подкрепа, особено преди очакваните зимни бомбардировки., цитира CNN.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ