събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Human Rights Watch: Израел използва бял фосфор в Газа, Ливан

      Human Rights Watch обвини в четвъртък Израел, че използва боеприпаси с бял фосфор във военните си операции в Газа и Ливан, заявявайки, че употребата на такива оръжия излага цивилните на риск от сериозни и дълготрайни наранявания.

      В очевидно опровержение израелската армия съобщи в изявление: „Настоящото обвинение, отправено срещу IDF (Израелските отбранителни сили) относно използването на бял фосфор в Газа, е категорично невярно.“

      „IDF не е разгърнала употребата на такива боеприпаси“, добавиха ot израeлските сили. Не беше веднага ясно дали последното твърдение се отнася и за Ливан.

      Human Rights Watch заяви, че е проверил достоверността на видеоклипове, заснети в Ливан на 10 октомври и в Газа на 11 октомври, показващи „многобройни въздушни изстрели от артилерийски изстрелян бял фосфор над пристанището на град Газа и две села по границата между Израел и Ливан“.

      Неправителствената организация предостави линкове към двата видеоклипа, публикувани в социалните медии, които показват, че „155 мм артилерийски снаряди с бял фосфор се използват, очевидно като димни завеси, маркировка или сигнализация“. И двете излъчват сцени близо до израелско-ливанската граница, се казва в съобщението.

      Организацията не предостави връзки към видеоклиповете, показващи предполагаемата им употреба в Газа. Палестинските телевизионни канали излъчиха видео през последните дни, показващи тънки кълба бял дим, покриващи небето над Газа, което според Human Rights Watch е причинено от подобни боеприпаси.

      Ройтерс не можа независимо да установи достоверността на твърденията на правозащитната организация.

      През 2013 г. израелските военни заявиха, че постепенно премахват боеприпасите с димни завеси с бял фосфор, използвани по време на офанзивата им в Газа през 2008-2009 г., което предизвика обвинения във военни престъпления от различни правозащитни групи.

      По онова време военните не казаха дали ще преразгледат и използването на оръжеен бял фосфор, който е предназначен за изгаряне на вражески позиции.

      Боеприпасите с бял фосфор могат законно да се използват на бойни полета за създаване на димни завеси, генериране на осветление, маркиране на цели или изгаряне на бункери и сгради. Тъй като има законна употреба, белият фосфор не е забранен като химическо оръжие съгласно международните конвенции, но може да причини сериозни изгаряния и да предизвика пожари.

      Белият фосфор се счита за запалително оръжие съгласно Протокол III от Конвенцията за забрана на използването на определени конвенционални оръжия. Протоколът забранява използването на запалителни оръжия срещу военни цели, разположени сред цивилни, въпреки че Израел не го е подписал и не е обвързан с него.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ