неделя, 29.09.24
13.3 C
София
21 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      Израелски въздушни атаки убиха 30 души в бежанския лагер Джабалия в Газа

      Тридесет тела, повечето от които жени и деца, бяха извадени изпод руините на бомбардирани сгради в бежанския лагер Джабалия в Газа, съобщиха за Ал Джазира от Звеното за гражданска защита там.

      Министерството на вътрешните работи на Газа съобщи, че има много жертви след израелска въздушна атака късно в неделя срещу жилищна сграда в най-големия от осемте бежански лагера в Ивицата.

      Най-малко 27 души също са ранени, като болниците казват, че се борят с лечението на ранените.„Страдаме от остър недостиг на лекарства и медицинско оборудване“, каза директорът на индонезийската болница в Северна Газа пред Ал Джазира.

      Израел продължи да бомбардира Ивицата Газа повече от две седмици в отговор на нахлуването на Хамас на израелска територия на 7 октомври. Ударът по лагера идва, когато броят на загиналите в Газа се покачи до 4651, а броят на ранените до 14 245 от нападението на Хамас, според здравното министерство на обсадения анклав, предава изданието.

      Гъсто населеният лагер Джабалия също е дом на три училища, управлявани от Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA). Някои от тези училища са превърнати в приюти за стотици разселени семейства.

      Имаше и по-ранни бомбардировки на лагера от Израел. Amnesty International съобщава, че на 9 октомври израелските въздушни атаки са ударили пазар в лагера, един от най-оживените райони в Газа с все още неизвестен брой жертви от атаките.

      Един жител на лагера, който ги е оцелял, казва, че събитията от последните две седмици са променили всичко. Младата писателка Асмаа Тайех казва, че събитията от последните две седмици са променили всичко. Тя сподели пред Al Jazeera, че вярва, че никога няма да бъде в безопасност дори след като войната приключи. „Всъщност никога няма да се почувствам свободна, докато Палестина е окупирана и хората й са тероризирани“, добави тя.

      Първите пратки с помощ пристигнаха в Ивицата Газа в събота и неделя, но хуманитарните групи казват, че това е малка част от необходимото, тъй като хиляди остават в капан.

      Преди 7 октомври няколкостотин камиона с помощ пристигаха в Газа всеки ден, съобщава Al Jazeera.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ