неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      Христо Мутафчиев подкани Асен Василев да дарява заплатата си на актьор

      Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, заяви, че сферата на културата е ощетена и в настоящия бюджет, и в бюджета за 2024 г. От съюза на артистите се противопоставят на политиката на неглижиране на културата от страна на всички управляващи.

      „Вместо да просвещаваме нацията, позволяваме да се създаде концертна зала за чалга. Не е построен един нов театър в България или една нова театрална зала“, изтъкна той.

      Като обръщение към финансовия министър Асен Василев Мутафчиев увери, че културните дейци не са алчни за заплати, а искат реален ангажимент за инвестиции и разходи в сферата на културата. Мутафчиев даде пример, че има актьор, който получава 500 лв. заплата, и призова финансовият министър да дава неговата си заплата на въпросния актьор, защото нямало как да се живее с такава сума.

      Той иска да се задължи министърът на финансите Асен Василев да се съобрази с подписаното браншово споразумение за начална стартова заплата за културните дейци в размер на 2 000 лв.

      ,,Няма официална статистика за напусналите артисти и актьори в последните години. Ако държавата не може да се погрижи за около 5 000 души общо в целия сектор в цялата страна, тогава за каква държава говорим“, запита Мутафчиев.

      Друг последващ проблем е липсата на хора – 51 културни института в цялата страна вече не смогват. Все повече млади хора, които завършват НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят да работят в Народния театър „Иван Вазов“.

      ,,Заплатите в сферата на културата в провинцията са унизителни, така че съвсем скоро в театрите, които не са в столицата, няма да има кой да играе, предупреди Мутафчиев. Той разкритикува и състоянието, в което се намират театралните сцени в България, които са от 1936 г  и липсата на средства за тяхното поддържане.

      Снимка: БГНЕС

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ