събота, 28.09.24
15.5 C
София
18 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      Нетаняху разкритикува Трюдо заради призива му Израел да спре да убива жени и деца

      Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разкритикува днес канадския премиер Джъстин Трюдо заради призива му израелското правителство да спре да убива жени и деца в Ивицата Газа, отправен, след като Нетаняху отново поиска подкрепа за страната му в борбата срещу „Хамас“, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

      „Не Израел е този, който умишлено напада мирни жители, „Хамас“ е този, който обезглави, изгори и изби цивилни в най-големия кошмар за евреите след Холокоста“, написа рано тази сутрин Нетаняху лично на Трюдо в публикация в „Екс“ (бившия „Туитър“). „Силите на цивилизацията трябва да подкрепят Израел в борбата му срещу варварството на „Хамас“, продължи Нетаняху. 

      По-рано Трюдо призова израелското правителство да „прояви максимална сдържаност“ във войната си в Ивицата Газа и да осигури хуманитарна пауза.

      „Светът става свидетел на това. На убийството на жени и деца, на бебета. Това трябва да спре“, добави той. Канадският лидер отправи призив и към „Хамас“ да спре да използва мирни жители като човешки щит и да освободи всички заложници „незабавно и безусловно“.

      „Докато Израел прави всичко възможно, за да държи цивилните далеч от опасност, „Хамас“ прави всичко възможно те да останат в риск“, написа Нетаняху в „Екс“. „Израел осигурява на мирните жители в Газа хуманитарни коридори и зони на безопасност, „Хамас“ обаче не им позволява да избягат от целите, които поразяваме“, се казва в неговата публикация. 

      „Хамас“, а не Израел трябва да е под отговорност за извършването на двойно военно престъпление – нападение срещу мирни жители, докато се крие зад мирни жители“, каза той. 

      Катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа се влоши още повече вчера, когато голяма част от вниманието беше насочено към унищожената здравна система там след почти шестседмичната война между Израел и управляващите в Газа „Хамас“. На 7 октомври бойци на „Хамас“ и други радикални групировки убиха около 1200 души и плени около 240 заложници по време на нападение близо до границата на Израел. 

      Броят на убитите палестинци в Газа от началото на войната стигна 11 500, сочат данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в Газа. Според данните около 29 000 души са ранени. 

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ