събота, 28.09.24
15.5 C
София
18 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      ООН моли настоятелно Израел да отвори граничния пункт „Керем Шалом“ за хуманитарна помощ за Газа

      „Моля те, Израел, дай ни този граничен пункт“, заяви координаторът на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Грифитс, който е и заместник-генерален секретар на световната организация.

      Координаторът на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс заяви снощи, че моли настоятелно Израел да позволи до ивицата Газа да достигне помощ през граничния израелски пункт към анклава „Керем Шалом“ в рамките на плана от десет точки за задоволяване на нуждите на местното палестинско население, съобщи Ройтерс.

      „Керем Шалом“, моля те, Израел, дай ни този граничен пункт“, заяви Грифитс, който е и заместник-генерален секретар на ООН, в присъствието на представители на медиите в Женева. Той посочи, че през граничния контролно-пропускателен пункт „Керем Шалом“ са преминавали 60 на сто от камионите с помощи за ивицата Газа, преди на 7 октомври да избухне конфликтът между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас“.

      Доставянето на хуманитарна помощ за палестинците в ивицата в момента се допуска през ГКПП „Рафах“ на египетската граница. По предназначение този пункт е за пешеходци, а не за камиони, отбелязва Ройтерс.

      Други точки от плана, представен от Грифитс, са да се улеснят хуманитарните агенции в осигуряването на постоянен поток от камиони с помощи към ивицата Газа и да им се разреши да отворят на място пунктове за разпределение на помощите сред цивилните палестинци. Координаторът на ООН подчерта и нуждата да се отвори повече място за подслон на останалите без домове палестинци в училищата и в обществените сгради в целия анклав и да се гарантира, че те няма да са обект на враждебност.

      „Това са действията, необходими за овладяване на кръвопролитието“, каза Грифитс. „Планът е всеобхватен и ние сме решени да настояваме за всяка негова стъпка, но ни е нужна международна подкрепа“, добави той.

      Отделно от изявлението си пред представители на медиите Грифитс заяви в публикация в социалната платформа „Екс“, че „се е ужасил“ от информациите за влизане на израелски военни в болницата „Аш Шифа“ в град Газа. „Защитата на новородени бебета, пациенти, медицински персонал и цивилните като цяло трябва да бъде поставена над всички други проблеми“, написа Грифитс.

      Източник: БТА

      Снимка: БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ