неделя, 22.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      Байдън защити правата на работниците на срещата на АТИС

      Президентът на САЩ Джо Байдън в четвъртък каза, че ще продължи да работи за постигане на напредък в тихоокеанския търговски пакт, въпреки че визията му за регионално споразумение за противодействие на влиянието на Китай се препъна пред опита му за укрепване на правата на работниците, предава Ройтерс.

      „Нашата работа все още не е свършена“, каза Байдън пред корпоративни изпълнителни директори в Сан Франциско, където присъства на среща на върха на 21-членния форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

      „Ще продължим да работим за по-добро улесняване на търговията с високи стандарти, която подобрява правата на работниците чрез строго прилагане на трудовите стандарти“, каза още Байдън.

      Той също трябваше да участва в четвъртък в събитие за Индо-тихоокеанската икономическа рамка, група от 14 държави, създадена от неговата администрация.

      Надеждите за търговско споразумение Рамката бяха попарени тази седмица. Членовете не можаха да се споразумеят за подобряване на трудовите и екологични стандарти или съответствие, казаха хора, информирани за разговорите.

      САЩ и техните индо-тихоокеански партньори трябва да прегрупират и „рекалибрират“ преговорите си по търговския стълб в началото на следващата година, каза заместник търговският представител на САЩ Сара Бианки пред Ройтерс в четвъртък.

      Запитан колко време може да отнеме сключването на търговско споразумение в Индо-тихоокеанската икономическа рамка, служител на администрацията каза, че повечето преговори отнемат години, но Белият дом възнамерява да работи по „ускорена времева линия“.

      Белият дом стартира Рамката, за да засили икономическия ангажимент с Азия, след като бившият президент Доналд Тръмп напусна регионален търговски пакт през 2017 г. Демократът Байдън, може отново да се изправи срещу републиканеца Тръмп на президентските избори следващата година –  среща лице в лице, която може да повлияе на подкрепата на САЩ на многостранни групи като  Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество или МВФ и търговска политика.

      ИНВЕСТИЦИИ НА САЩ В АЗИЯ

      Преди срещата на върха на АТИС Байдън в четвъртък рекламира инвестиции от американски компании в региона, включително Amazon.com (AMZN.O), Delta Air Lines (DAL.N), PepsiCo (PEP.O), Apple (AAPL.O) и Boeing . (BA.N)

      Той твърди, че продължаващият икономически растеж на САЩ ще подкрепи целия свят, оценка, оспорена от мудната световна икономика.

      Международният валутен фонд намали миналия месец прогнозите си за растеж на Китай и заяви, че общият глобален растеж остава нисък и неравномерен въпреки това, което нарече „забележителната сила“ на икономиката на САЩ. Той предвижда ръст на реалния глобален БВП от 3,0% за 2023 г.

      Байдън каза, че 60% от износа на САЩ отива в страните от АТИС, а американският бизнес е най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции в тези икономики, като са инвестирали най-малко 40 милиарда долара през 2023 г.

      Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо каза по-рано в четвъртък страните от Азиато-тихоокеанската рамка са се споразумели за няколко „стълба“ на търговската инициатива, обхващащи сътрудничеството за чиста енергия и мерки за борба с корупцията. Министрите също официално подписаха предварително съгласуван текст за трети стълб, обхващащ устойчивостта на веригата за доставки.

      Подкрепената от САЩ инициатива не е единствената игра в града. Министрите на търговията от Всеобхватното и прогресивно споразумение за страните от Транстихоокеанското партньорство в сряда приветстваха повече членове в блока, ако могат да изпълнят неговите стандарти.

      По-ранна версия на този търговски блок беше изоставена от Тръмп и при Байдън споразуменията за свободна търговия бяха оставени на заден план на фона на натиск от работнически групи.

      Членовете на АТИС следят отблизо развитието между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света и стратегически съперници, загрижени, че все по-интензивната конкуренция може да разстрои световната търговия и сигурност, посочва Ройтерс.

      Байдън, който проведе среща на високо равнище с китайския президент Си Дзинпин в сряда, насочена към стабилизиране на напрегнатите отношения, каза, че стабилните отношения между САЩ и Китай са добри за света.

      Той каза, че е казал на Си, че смята Съединените щати за „тихоокеанска нация“, която ще остане ангажирана в региона. Байдън каза, че Съединените щати не отделят икономиката си от Китай, а „намаляват риска и диверсифицират“.

      „Стабилните отношения между двете най-големи икономики в света са добри не само за тези две икономики, но и за света“, каза Байдън под аплодисменти.  „Добре е за всички“, добави той.

      Ричард Адкерсън, главен изпълнителен директор на минната компания Freeport-McMoRan Inc (FCX.N), с операции в Перу и Индонезия, каза, че е „окуражен“ от признаците за подобряване на отношенията между Китай и Съединените щати, включително срещата на президентите.

      „Трябва да изчакаме и да видим дали това е преломен момент или не“, каза той.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ