Search Suggestions
      събота, 26.10.24
      Search Suggestions

          ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА: Какво предвижда новият Закон за съдебната власт?

          Трите най-успешни юридически факултета (според рейтинговата система на университетите), Висшият адвокатски съвет и неправителствени организации, специализирани в правосъдието, ще предлагат членове на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет от парламентарната квота.

          Това предвижда новият Закон за съдебната власт, публикуван за обществено обсъждане часове преди да се оставката на правителството.

          Той е съобразен с промените в конституцията в частта за съдебната власт, които влязоха в сила на 26 декември. С тях се създават отделни кадрови органи за съдиите и за прокурорите – Висш съдебен съвет (5-има от членовете му ще избира парламентът) и Висш прокурорски съвет, в който 6-има ще бъдат излъчени от НС.

          Една от новостите е, че вече не само народните представители ще номинират за двата съвета, а и неправителствените организации. Те трябва да направят предложението пред депутат и ако го намери за добро, той да го внесе от свое име.

          По подобие на кандидатите за новата “Антикорупция” и тук има номинационна комисия, която ще прави първоначалния подбор на кандидатите. Този борд ще е 5-членен – по един от ВКС, ВАС, Върховната прокуратура, правосъдното министерство и посочен от омбудсмана.

          Друга важна промяна е, че членовете на двата съвета запазват статута си на съдии, прокурори и следователи. В проекта много подробно е описан изборът на кадровици от съдебната квота. Това трябва да стане до 3 месеца от влизането на закона в сила.

          Както и сега процедурата за избор на членове от професионалната квота се открива от 8 до 6 месеца преди изтичането на мандата.

          Само съдия от ВКС или ВАС може да стане главен инспектор, гласят още промените.  Нужен е поне 15 г. юридически стаж, 12 от които като магистрат от окръжно ниво нагоре. 

          Главният инспектор и инспекторатът се избират от парламента със 160 гласа. Имена могат да предлагат депутатите, общото събрание на ВКС и ВАС, както и общите събрания на прокурорите от Върховната прокуратура и на следователите на НСлС. 

          Шефът на Националната следствена служба вече няма да е и зам.-главен прокурор. 

          Общите методически правила за досъдебното производство пък подлежат на обжалване пред ВАС. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions