четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Чечня забранява музиката, която е или твърде бърза, или твърде бавна

      Руската република Чечня забрани денс музиката, която смята за твърде бърза или твърде бавна, в опит да отстрани „замърсяващото“ западно влияние върху консервативния мюсюлмански регион.

      Муса Дадаев, министър на културата, каза, че „всички музикални, вокални и хореографски произведения трябва да съответстват на темпо от 80-116 удара в минута“, за да направят музиката „съответстваща на чеченския манталитет и чувство за ритъм“, според руската информационна агенция ТАСС.

      „Заемането на музикална култура от други народи е недопустимо“, каза Дадаев. „Ние трябва да донесем на хората и на бъдещето на нашите деца културното наследство на чеченския народ. Това включва целия спектър от морални и етични стандарти на живот на чеченците.

      Според съобщения в руски медии Дадаев е поставил на изпълнителите в региона краен срок до 1 юни да пренапишат всяка музика, която не отговаря на правилото.

      Законът на практика криминализира повечето съвременни танцови музикални жанрове, които обикновено се изпълняват в клубове по света, като хаус, техно, дъбстеп или дръм’н’бейс. Част от хип-хопа и рапа, които обикновено се възпроизвеждат със скорост между 60 и 140 удара в минута, на теория все още биха отговаряли на изискванията за традиционното чеченско „усещане за ритъм“, което режимът на авторитарния лидер Рамзан Кадиров иска да запази.

      Традиционната чеченска музика включва „халкаран йиш“ – инструментални песни, използвани за танци, шествия и конни надбягвания – и героични епични балади, известни като „илли йиш“. Те могат да бъдат акомпанирани от дечиг-пондар, триструнен инструмент, подобен на руската балалайка.

      Чечня, в региона на Северен Кавказ в Източна Европа, през последните години беше многократно критикувана от правозащитни организации за насилственото преследване на сексуалните малцинства. Правителството на Чечня отхвърли подобни твърдения, твърдейки, че в Чечня няма хомосексуални хора, а тези, които съществуват, ще бъдат изкоренени от собствените си семейства.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ