петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Шест държави предприемат мерки за защита на Северно море

      Шест страни, граничещи със Северно море, подписаха споразумение във вторник за защита на критичната подводна инфраструктура от чужди саботажи и атаки.

      Споразумението, подписано от Белгия, Холандия, Германия, Норвегия, Обединеното кралство и Дания, има за цел да „укрепи сътрудничеството“ за защита на енергийната инфраструктура и повишаване на сигурността в региона.

      „Северно море е електроцентралата, която движи амбициите на Европа за възобновяема енергия и нулева нетна енергия, помагайки за укрепване на енергийната сигурност на континента“, каза Андрю Боуи, член на британския парланет, за ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници.

       „Така че е изключително важно да защитим нейната критична енергийна инфраструктура сега и в бъдеще.“, допълни той.

      Министерството на климата, енергетиката и комуналните услуги на Дания заяви, че Северно море се превръща в „хъб за критична инфраструктура“, свързвайки европейските страни чрез захранващи кабели, газопроводи и телекомуникационни връзки.

      „Това означава, че се е появила нарастваща трансгранична взаимозависимост – и с това повишен риск от саботаж и нежелано внимание от страна на враждебни участници“, казаха от министерството.

      Европейските страни стават все по-предпазливи относно уязвимостта на своята подводна инфраструктура след бомбардировката на Северен поток през 2022 г., когато два газопровода, свързващи Русия с Германия в Балтийско море, бяха повредени от няколко експлозии. Не е идентифициран виновник за атаката срещу „Северен поток“.

      След това през октомври 2023 г. газопровод, свързващ Финландия и Естония в Балтийско море, беше повреден при друг инцидент, който повдигна допълнителна тревога за подводни саботажи и хибридни атаки.

      Като част от новото споразумение за сигурност в Северно море, страните от Северна Европа ще преразгледат настоящите мерки за защита и сигурност, ще споделят информация и знания и ще докладват съответната информация на оперативно ниво, според датското министерство.

      Споразумението се фокусира най-вече върху „устойчивостта и превенцията“ и е „допълващо към работата на НАТО“, се казва в изявление на Норвегия.

      „Тази съвместна декларация е важна основа за гарантиране на сигурността и е ясен пример за нашите общи цели. Заедно сме по-силни“, каза министърът на енергетиката на Норвегия Терие Асланд в изявление.

      Белгийският министър на правосъдието Пол Ван Тигхелт каза, че новото споразумение ще гарантира, че „офшорната и подводната инфраструктура е осигурена на същото ниво на сигурност през границите, вместо да варира „от страна на държава“.

      „Ангажирани сме с единен подход, по-добър обмен на информация и докладване на инциденти чрез защитена платформа“, каза той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ