петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Белград и македонисти: Димитър Главчев призна македонския народ

      Кратката среща между българския премиер Димитър Главчев и северномакедонския премиер Християн Мицкоски в САЩ превъзбуди антибългарските центрове в Скопие и Белград.

      Първото македонистко издание „Нова Македония“, създадено през 1945 г. от югославските комунисти, „сензационно“ разкри, че „Главчев е извършил истински демократичен ход с разграничаването на двата съседни и отделни народи“.

      „Българският премиер Димитър Главчев след срещата си с македонския премиер Християн Мицкоскси, в рамките на форума на НАТО във Вашингтон, при призива си за намаляване на напрежението, направи значителен ход, открито и ясно разграничи двата народа – македонския и българския“, написа „Нова Македония“ и добави цитат от Главчев: „Най-много разговарях с Мицкоски. Бяхме на едно мнение, че трябва да намалее напрежението при говоренето. Между гражданите, между народите на двете съседни държави няма напрежение. Политиците, ако не помагат за развитието на по-добрите отношение, поне да не пречат“.

      Според изданието „това е било най-храбрата демократична крачка на висш държавник от България, който признава и уважава двата отделни народа – съществуването на отделна македонска национална субстанция – народ, което е нещо съвсем по-различно от досегашните позиции на официална София“.

      За флагмана на 80-годишната антибългарска кампания в РСМ „позицията на лицето, както и мястото и времето, в което е изказана на един висш многонационален форум, в международното право придобива изключително голяма специфична тежест“.

      Без никаква изненада почти мигновено цялата тази „сензация“ беше препечатана от проправителствения вестник в Белград „Политика“. Публикацията бе озаглавена „Българският премиер Главчев извърши демократичен ход и направи разлика между българския и македонския народ“.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ