петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗЛЯЗОХА СКАНДАЛНИ ДОКУМЕНТИ ОКОЛО КТБ

      Пореден скандал около КТБ. Фактор.БГ получи копия от скандални документи, които показват конфликт на интереси при одита на банката. Оказва се, че Силвия Пенева, която е извършвала одита на КТБ, имала влог на стойност над 2 милиона и 500 хиляди лева.

      Силвия Пенева е управляващ съдружник в одиторската фирма „Делойт“, която е извършвала и оценяването на състоянието на КТБ след поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г. Силвия Пенева е била и сред големите вложители в същата банка. Този факт е не само тежък конфликт на интереси от страна на Пенева и „Делойт”, но и реално опорочава одита на финансовата институция и заключенията, направени за обезценката на банката.
      Скандалните документи, които излязоха във Фактор показват, че в деня, в който банката е поставена под специален надзор – 20 юни Силвия Пенева най-вероятно е разполагала с вътрешна информация за това, което предстои и прави опит да  прехвърли парите си в друг трезор. Нарежда превод на цялата сума, но по това време КТБ вече не е ликвидна, не разполага с необходимите средства и затова преводът е отказан. На 30 юни наредената сумата е върната обратно по сметката й в КТБ. Дни след това Пенева влиза като одитор в поставената под особен надзор банка и нито тя, нито управляваното от нея дружество „Делойт” – България съобщават за наличието на сериозен конфликт на интереси, който може да опорочи и постави под съмнение заключението при оценката на банката. Все пак, Фактор.БГ съобщава, че Пенева си прибира парите от КТБ до стотинка. Това става, като тя цесира своя депозит, но с нулева печалба за този, който го купува. Това само по себе си е твърде подозрително и навежда на мисълта за корупция и злоупотреба с влияние, защото няма принципна яснота защо дамата получава тази специална услуга.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ