петък, 27.09.24
12.9 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      СПИРАНЕТО НА ОГЪНЯ В СИРИЯ ЩЕ ОТНЕМЕ МНОГО ВРЕМЕ

      Прекратяването на огъня в Сирия ще отнеме много повече време от една седмица, както бе предвидено на Международната група за подкрепа на Сирия в Мюнхен на 11 февруари, каза постоянният представител на Сирия в ООН – Башар Джафари.

      Джафари подчерта, че членовете на групата носят отговорност за изпълнението на това решение. Той допълни, че то не може да се приема на теория, а трябва да изхожда от практически съображения.

      Според Башар Джафари вместо призиви за прекратяване на огъня, участниците в Мюнхенската среща трябва да окажат натиск върху Турция, Саудитска Арабия и Катар, а също и върху Великобритания и Франция. Трябва да искат от тях да прекратят подкрепата на терористите и да изпълняват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отнасящи се до борбата с организации, подобни на „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“, допълни Джафари.

      Говорителят на Държавния департамент на САЩ – Марк Тонер, също изрази съмнение, че обявеният срок за влизане в сила на примирие в Сирия ще бъде спазен. Според него най-голяма вина има Русия, която спъва процеса с въздушните си удари над болници и цивилни хора. Тонер настоя Москва да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад да спре своята сухоземна офанзива.

      Според Русия обаче нейните самолети и сирийската армия нанасят удари по терористи, а не по болници и цивилни хора. Тонер се отнесе крайно скептично и към предположенията за възможен сблъсък между Русия и НАТО в Сирия. Той отбеляза, че в Сирия сега се е създала много сложна ситуация и САЩ не биха желани броят на участниците в конфликта да се увеличава.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ