петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      ООН УСТАНОВИ ПРЕДПОЛАГЕМИ ХИМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ В СИРИЯ

      Експертна група на ООН е установила седем потенциални места на предполагаеми атаки с химическо оръжие в Сирия, където се очаква да започне разследване идния месец, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

      Групата, състояща се от 24 специалисти, наречена Специален разследващ механизъм беше създадена съвместно от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия през август, след атаки с хлор срещу три сирийски села. При атаките бяха убити 13 души.
      Групата на ООН е оглавявана от аржентинката Вирхиния Гамба, експерт по разоръжаването.
      Гамба докладва вчера пред Съвета за сигурност за дейността на Разследващия механизъм. Тя изброи седем приоритетни случая от 2014-а и 2015-а година, които предстои да бъдат разследвани.
      Пет от тях са били регистрирани в северозападната провинция Идлиб и по един – в централната Хама и северната Алепо.
      Първите три нападения са приписвани от Запада на сирийските правителствени сили, които според него са използвали хлор. Смята се, че при атаката в Алепо групировката „Ислямска държава“ е употребила горчичен газ – иприт.
      Специалният разследващ механизъм ще започне работа на място през първата седмица на март. Експертната група ще се отчита пред Съвета за сигурност на ООН всеки месец.
      Дори обаче експертите да съставят списък с химическите атаки в Сирия и техните извършители, ще е необходима резолюция на Съвета за сигурност, за да бъдат предприети мерки срещу тях, отбелязва АФП. Русия, която разполага с право на вето, винаги може да блокира съответен проект.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ