петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      ООН СЕ НАДЯВА ТУРЦИЯ ДА ПУСНЕ БЯГАЩИТЕ ОТ АЛЕПО

      ООН се надява Турция да отвори границата си за бягащите хора от сирийския град Алепо. Заместник генералният секретар на Организацията Ян Елиасон заяви, че е разговарял с турски официални представители за отварянето на границата, в случай че насилието стигне до местата, където са се струпали бягащите от Алепо, предаде Ройтерс.

      Близо 100 000 души са блокирани в близост до турския граничен пункт Йонджу Пънар, след като избягаха от засилващите се въздушни удари и щурмове на сирийското правителство срещи Алепо, а турски хуманитарни агенции им изпращат помощ на територията на Сирия.
      Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че предпочита създаването на „сигурна зона“ на територията на Сирия, където напусналите домовете си хора да бъдат защитени от атаки.
      Турция приютява около 2,6 милиона бежанци от петгодишния конфликт, но е подложена на растящ натиск от стана на САЩ да затегне граничния контрол заради риска от преминаване на бойци, представящи се за бежанци, както и от Европа, която иска овладяване на мигрантския поток.
      Турската държава постигна споразумение с Европа да намали притока на мигранти, над две хиляди от които продължават да преминават нелегално от Турция към Гърция всеки ден, в замяна на финансова помощ за бежанците, намиращи се в Турция, и даване на тласък на процеса на присъединяване на Турция към ЕС.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ