петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАПАДЪТ СЕ ОПАСЯВА, ЧЕ СИРИЯ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ

      Западни дипломати изразяват опасения, че Русия може да не спази ангажиментите си по примирието в Сирия и страната може да се разпадне. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви пред комисията по външна политика на САЩ, че може вече да е късно, за да бъде запазена целостта на Сирия.

      „Нещата може да станат много по-грозни и Русия трябва също да прави преценките си. Може да се окаже твърде късно Сирия да бъде запазена цяла, ако чакаме още“, каза Кери.

      Британският външен министър Филих Хамънд смята, че нещата в Сирия в голяма степен зависят от поведението на Русия.  

      „Докато руските въздушни удари не намалеят драматично, прекратяването на огъня няма да се задържи, тъй като умерената въоръжена опозиция не може просто да сложи оръжие и няма да го стори, докато ги избиват от въздуха“, коментира Хамънд в британския парламент.

      Според „Уолстрийт джърнъл“ американският президент Барак Обама и администрацията не вярват, че Москва ще се придържа към споразумението. Военните и шефовете на разузнаването са се обявили за засилване на подкрепата за умерената опозиция, като на първо време плановете са на бунтовниците да бъде предоставяна информация за руските удари, за да могат да се защитят.

      Засега Вашингтон не е готов да предостави на опозицията преносими ракетни комплекси, с които те биха могли да свалят руски самолети, тъй като се опасява от нова ескалация на конфликта.

      В същото време влиятелният председател на комисията по външна политика на руската Държавна Дума Алексей Пушков обвини Америка в двойна игра. Според него Обама се опитва да изолира Русия, въпреки че е ясно, че без руснаците не може да се мине в Сирия.

       „Обама се опитва да изолира Русия. При това е ясно, че без нас в Сирия не може“, написа Пушков в „Туитър“.

      gazeta.ru пише, че се готви кантонизация на Сирия по подобие на тази в Босна. Предвижда се разделяне на страната на три, като всяка част ще има собствен парламент. В Северна Сирия е предвидена създаване на кюрдска автономия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ