петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
ДРУГИ
    Search Suggestions

        ИЗРАЕЛ ЗАД УБИЙСТВО В ПАЛЕСТИНСКОТО ПОСОЛСТВО

        Палестинският гражданин Омар Наиф Хасан Зайед е намерен сутринта в двора на посолството – все още жив. Предполага се, че е паднал или е бил блъснат от най-високия етаж на сградата.
        Мъжът живеел в България от 22 години. През 1986 г. е осъден на доживотен затвор за предумишлено убийство на еврейски студент в Стария град на Йерусалим. Бяга от лечебно заведение, в което е лежал заради обявена гладна стачка в затвора и през 1994 г. се премества в София, където получава българско гражданство. През декември миналата година от Израел са поискали екстрадация на Заейд. Адвокатите му водят битки в съда за оставане на палестинския гражданин у нас. Последното дело от 14 декември обаче се отлага, защото Зайед не се явява на заседанието. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че знае за случая и е разговарял с представители на Палестина и Израел.

        По думи на палестинския посланик Зайед е един от палестинските бойци, който води съпротива срещу окупацията и е изпълнил своя граждански дълг. Ето защо Ахмед Ал Мадбух смята, че зад убийството, стои именно Израел.

        По думи на поланика многократно е искана охрана от Външното министерство заради заплаха за живота на палестинците. Оттам обаче са отказали, защото дипломатическите мисии у нас не са ставали обект на посегателства през последните 20 години. По тази причина охраната е премахната още преди 7 години.
        Президентството в Палестина е формирало следствена комисия, която ще участва съвместно с това на българските органи.
        Мадбух допълва още, че давността на присъдата, наложена на Зайед, е трябвало да изтече през 2020 г.

        - Реклама -
        СВЪРЗАНИ НОВИНИ

        ОСТАВИ КОМЕНТАР

        Моля, въведете коментар!
        Моля, въведете името си тук

        Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

        - Реклама -

        НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

        Зареждане...
        - Реклама -

        ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ