петък, 27.09.24
28.9 C
София
31 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      САУДИТСКА АРАБИЯ ЗАПОЧНА ВОЕННИ МАНЕВРИ С УЧАСТИЕТО НА 20 СТРАНИ

      Мащабни военни маневри с кодово име „Северна гръмотевица“ започнаха в Саудитска Арабия с участието на 20 страни, решили да координират усилията си в борбата с тероризма, предаде официалната Саудитска агенция по печата, цитирана от Франс прес.

      Не се съобщава колко ще продължат маневрите. Саудитска Арабия предприема все повече военни инициативи в региона – в петък изпрати в Турция четири изтребителя Еф-15, за да участват в ударите по джихадистите от групировката „Ислямска държава“.
      Кралството оглавява арабската коалиция, предприела през март 2015 г. намеса срещу шиитските бунтовници в Йемен, и е част от международната коалиция, която се сражава вече над година и половина с ИДИЛ в Ирак и Сирия.
      Враждебно настроена към режима в Дамаск, съюзен с Москва и Техеран, Саудитска Арабия изразява готовност да участва в наземна операция в Сирия, ако САЩ склонят да поемат командването й.
      Сред участниците в маневрите в северната част на кралството са Пакистан, Малайзия, Турция, Египет, Мароко, Судан, Сенегал.
      Учението се представя като едно от най-мащабните в света по брой на включените подразделения и техника. То цели по-специално войските да се упражняват в борба срещу „нелегалните сили и терористичните групировки на фона на растящите заплахи и политическата нестабилност в региона“, отбелязва агенцията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ