Неделята преди Сирни заговезни в традицията на православната църква е известна като Неделя месопустна или Месни заговезни. Неделята на Страшния Съд е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост.
- Реклама -
Името идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. В седмицaта преди Сирни заговезни църквата подготвя вярващите за изпитанието на строгия пост и разрешава консумацията на мляко и всичко, произведено от него.
Вечерта на Месни заговезни се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка) и се заговява с месо. Традицията в този ден повелява по-младите да посещават домовете на по-възрастните – родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.
На този ден се заговява с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след „Месни заговелки“ се яде много извара, масло и яйца. До Великден следват хранителни и духовни пости.
На Месни заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.
Неделята преди Сирни заговезни в традицията на православната църква е известна като Неделя месопустна или Месни заговезни. Неделята на Страшния Съд е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост.
- Реклама -
Името идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. В седмицaта преди Сирни заговезни църквата подготвя вярващите за изпитанието на строгия пост и разрешава консумацията на мляко и всичко, произведено от него.
Вечерта на Месни заговезни се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка) и се заговява с месо. Традицията в този ден повелява по-младите да посещават домовете на по-възрастните – родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.
На този ден се заговява с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след „Месни заговелки“ се яде много извара, масло и яйца. До Великден следват хранителни и духовни пости.
На Месни заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.