петък, 27.09.24
22.9 C
София
27 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПРОБЛЕМЪТ С БЕЖАНЦИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЪРНЕ СРЕЩУ ПУТИН

      Руският президент Путин отдавна се опитва да отслаби Европейския съюз и НАТО, пише Андерс Кор в статия за Forbes. Според Кор заради намесата на Москва в Сирия сирийските бежанци сега се насочват към страните от НАТО, а премиерът на Ирак поиска руските въздушни удари да се разпрострат и на иракска територия.

      Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брадлав заяви, че Путин и Асад преднамерено атакуват граждански цели в Сирия и така провокират нови бежански вълни, които усилват проблемите на Европа. По сметките на генерала заедно с бежанците в Европа са влезли и около 1 500 терористи.

      Според Андерс Кор, ако Путин смята да използва и в бъдеще бежанците като оръжие срещу Европа, той ще допусне стратегическа грешка. Многобройната диаспора от сирийски и иракски бежанци, които бягат от бомбите на Путин, ще се превърне във влиятелна група, която ще повлияе на позицията на Европа по сиирйската криза. Даже и неголеми групи могат да повлияят на политиката, пише още авторът, изтъквайки че милионите нови граждани на ЕС може да се обявят срещу Путин веднага, щом получат гражданство.

      Терористите, проникнали в Европа, може да се превърнат в проблем, но този проблем може да предизвика по-твърд отговор на политиката на Путин – например установяване на зона, забранена за полети в Сирия и създаване на зона за сигурност за бежанците, пише още още в статията.

      Според автора може да пострадат интересите на Русия и в други райони – Крим, Източна Украйна, балтийските страни. Бежанците едва ли биха подкрепили свалянето на санкциите срещу Русия, докато Москва бомбардира Сирия и Ирак.

      Гърция и Унгария, които досега бяха дружелюбни към Русия, се сблъскват с бежанската вълна и вече се отнасят към руснаците по-хладно, смята Андерс Кор.

      Повечето бежанци остават на територията на Турция, която в момента е крайно враждебна към Русия. До свалянето на руския самолет от Турция Путин и Ердоган поддържаха приятелски отношения и имаше опасения, че под руско влияние Турция ще се откаже от демократичните принципи и от желанието си да влезе в ЕС.

      Сега Турция обмисля дали да не се намеси със сухопътна армия в Сирия и да създаде зона за сигурност за бежанците.

      Ако това стане, турската армия може да влезе в директен сблъсък с руснаците, а в такъв случай влиза в действие член 5 от Устава на НАТО, а това ще доведе до война между Русия и Запада, смята авторът.

      Според него оръжията, с които Путин разполага, не са равностойни на въоръжението на НАТО. Независимо че плаши с употребата на ядрено оръжие, Путин не е готов за мащабен конфликт и за това свидетелства реакцията му при свалянето на руския самолет, пише още в статията.

      Потокът бежанци от Сирия и Ирак напълно противоречи на поддържането на мирни отношения с НАТО. Милионите бежанци, търсещи убежище в страните от НАТО не само създават напрежение в Европа, но и ще провокират мащабни военни мерки не само срещу използването на бежанците като оръжие, но спрямо руската заплаха за Балтика и Източна Европа“, завършва статията във Forbes.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ